№2(122)
április - június
2013 év

Magyar kórus – ukrán dalok

A Szent Efrém férfikar az egyetlen magyarországi együttes, amely a keleti szertartású keresztények egyházi énekeit énekli. A kórus által előadott idegen nyelvű dalok sorában vannak ukrán énekek is, pedig egy együttes minden tagja magyar. Az énekesek sokat koncerteznek idehaza és külföldön is, részt vesznek egyházi fesztiválokon, és számos, jelentős szakmai elismerés birtokosai.
 Tudósítónk a Szent Efrém kórus pályájáról beszélgetett az együttes vezetőjével, a Liszt-díjas dr. Bubnó Tamással.

Milyen körülmények között ismerkedett meg az ukrán dalokkal?

Őszintén szólva, a Szent Efrém férfikar annak köszönheti létezését, hogy 2002-ben, Kárpátalján megismerkedtem az ismert görögkatolikus pap és zeneszerző, Boksay János műveivel. Annak idején ő dolgozta fel Aranyszájú Szent János miséjét. Innen indult a kórus pályája egy előttünk járó kolléga jóvoltából, akinek köszönhetően Ungváron sikerült hozzájutnom a liturgia Boksay-féle kottájához.

Mióta adnak elő ukrán dalokat?

Öt éve. Akkor adódott az első alkalom, amikor Hartyányi Jaroszláva, a Magyarországon élő ukránok önkormányzatának elnök-asszonya felkért bennünket, hogy énekeljük egy misén a bolgárok budapesti pravoszláv templomában. Nagyon szép szentmise volt, amelyet Puskás László atya celebrált. Végig ukránul énekeltünk, mert az előző napon betanultuk a szöveget. Az eredményt látva, Jaroszláva asszony felvetette, nem énekelnénk-e ukrán világi dalokat. Azt válaszoltam, hogy ha lesz közöttünk valaki, aki hajlandó feldolgozni a dallamokat, akkor semmi akadálya. Szerencsére akadt ilyen ember, Siló György barátunk személyében, akinek nagy affinitása van az ilyesmihez, lévén kiváló hangszerelő és komponista.

Csak Magyarországon szerepelnek, vagy járnak külföldre is?

Nemrég munkácsi és ungvári istentiszteleteken énekeltük a Boksay János által feldolgozott misét. Nagyon sokan voltak, mert Boksayt nagy zeneszerzőként tisztelik ezen a tájon. Nagyon örültünk a sikernek. Mi több, nemrég kaptuk a meghívást, hogy vegyünk részt novemberben, Munkácson az új Cirill és Metód tiszteletére épített bazilika felszentelésén. Kiutaztunk Munkácsra, hogy a még épülő templomban teszteljük az akusztikát, bár még csak a mezítelen falak állnak. Az idei terveink között 15 külföldi turné szerepel: Franciaország, Németország, Hollandia, Lengyelország, Ukrajna, Románia… Nemrég jöttünk haza Szerbiából, úgy hogy nem ülünk itthon, hanem járjuk a világot.

A Szent Efrém férfikar hivatásos kórus?

Minden tagunk hivatásos énekes, jómagam is. A kórus barátaimból és tanítványaimból áll.

Tudósítónktól