Hozzávalók: 0,5 kg rizs, 2 evőkanál vaj, 1 fej hagyma, 2 közepes méretű sárgarépa, 1 zellergyökér, 0,5 kg gomba, olaj a sütéshez, petrezselyem és zeller zöldje, só és bors - ízlés szerint.
Az átválogatott és átmosott rizst leöntjük 5 pohár forró vízzel, megsózzuk, rátesszük a vajat, jól összekeverjük, és fedő alatt, lassú tűzön főzzük. Amikor a víz lefőtt, megborsozzuk, és adhatunk hozzá egy kevés kurkumát is, majd alaposan összekeverjük. Majd a gomba kerül sorra. A megtisztított, megmosott és felszeletelt gombát megsózzuk, és olajon megpároljuk. Hasonlóképpen járunk el a sárgarépával, zellerrel és az apróra vágott hagymával. A kész gombát és zöldségeket összekeverjük, sózzuk és borsozzuk, majd egy erre a célra rendszeresített, kivajazott formába simítjuk a zöldséges gombát, a másik formába pedig a rizst, és a sütőben készre sütjük. Az elkészült bombákat tálra borítjuk, megöntözzük tejföllel, és zöldfűszerekkel díszítve adjuk az ünnepi asztalra.
Gyaluljunk le egy zsenge tököt, sózzuk be, és 5 – 10 perc múlva öntsük le a levét. Adjunk a tökhöz 2 evőkanál tejfölt, 2 evőkanál lisztet, 1 tojást, sót, borsot, és alaposan keverjük össze. A nyers csirkemell filét vágjuk vékony csíkokra, és keverjük hozzá a tökhöz. Adhatunk hozzá apróra vágott petrezselyem zöldet is. Olajban süssük ki a lángosokat. A mártáshoz 15 dkg majonézt keverjünk össze lereszelt csemegeuborkával és apróra vágott fokhagymával.
Hozzávalók: 40 dkg hús (marha- és sertéshús fele-fele arányban), 1 tojás, 2 – 3 gerezd fokhagyma, fűszerek és 40 dkg burgonyapüré.
Daráljuk le a húst és a fokhagymát, adjuk hozzá az ízlés szerint kiválasztott fűszereket, a sót, borsot, a tojást, és alaposan dolgozzuk össze, majd zsírpapíron terítsük el kb. 2 cm vastagon. A darált hús közepére, hosszanti irányban tegyük a burgonyapürét. A zsírpapírral óvatosan tekerjük fel a húst, a tekercs tetejét szórjuk meg korianderrel, köménymaggal, zöldfűszerekkel, és 20-30 perc alatt süssük készre a sütőben. Gombamártással és zöldségekkel tálaljuk.
Hozzávalók: 7 csirkecomb, 30 – 40 dkg darált csirke- és sertéshús (fele – fele arányban), 1 tojás, olaj a sütéshez, 2 gerezd fokhagyma, 1 szelet szikkadt kenyér, sárgarépa, hagyma, só, bors, 2 – 3 evőkanál paradicsompüré, 1 teáskanál köménymag.
A csirkecombokat mossuk meg, és bőréből formáljunk zsebet. A csirkemell filét és a sertéshúst daráljuk le a fokhagymával és a beáztatott és kinyomkodott kenyérrel. Adjuk hozzá a tojást, a sót és a borsot és töltsük a combokba, majd mindkét oldalukon hirtelen süssük át. Külön pirítsuk meg a sárgarépát és a felaprózott hagymát, majd egy fazék aljára terítsünk egy réteg hagymás sárgarépát, erre jönnek a combok. Az egészet öntsük le vízzel, sózzuk, borsozzuk, dobjuk hozzá néhány szem szegfűborsot, köményt, és más fűszereket – ízlés szerint, és tegyük kis lángra. A végén adjunk hozzá 2 evőkanál paradicsompürét és 3 – 4 babérlevelet, és még 10 percig főzzük.
Hozzávalók a tésztához: 1 pohár liszt (a kovásznak), 2,5 dkg élesztő, 3 evőkanál cukor, 0,5 teáskanál só, 3 evőkanál tejföl, 1 pohár kefir, 1 pohár víz, 2 tojás a tésztába, 1 tojás a kenéshez, 2 evőkanál olvasztott vaj, vanília, és porcukor a szóráshoz. A töltelékhez: 1 kg szilva, 1,5 pohár lekvár, 3 alma, cukor és fahéj – ízlés szerint.
Az élesztőt oldjuk fel langyos vízben, adjuk hozzá az 1 pohár lisztet, cukrot, sót, tejfölt és kefirt, takarjuk le egy konyharuhával és tegyük meleg helyre. Amikor a kovász megkelt, adjuk hozzá a 2 tojást, a 2 evőkanál olvasztott vajat, a vaníliát, és kb. 1 kg liszt hozzáadásával gyúrjuk könnyű, lágy tésztává, de úgy, hogy tapadjon a kezünkre. A tésztát takarjuk le és hagyjuk megkelni, majd pedig osszuk háromfelé.
A cipókból három, 30x40 centis lapot nyújtunk, megkenjük lekvárral, egyenletesen elosztjuk rajta a feldarabolt szilvát, megszórjuk cukorral, beborítjuk vékonyra szeletelt almával, újra cukrozzuk és megszórjuk fahéjjal. Ízesebb lesz a süteményünk, ha apróra vágott egész fahéjat használunk. Ezután a tésztát feltekerjük, óvatosan elhelyezzük az előzőleg kivajazott tepsiben, bekenjük felvert tojással és betesszük az előmelegített sütőbe. Gyenge lángon világos zsemleszínűre sütjük, a kész rétest egy kis időre letakarjuk nedves szalvétával, hogy ne keményedjen meg.