№6(116)
november-december
2011 év

Közös kiállítás Várpalotán

foto

November 30-án, a várpalotai Nagy Gyula Galériában közös kiállításon mutatkoztak be magyar és ukrán festőművészek. A neves magyar festőművész (1922-1966), Nagy Gyula vásznai mellett láthatta a közönség két ukrán alkotó, Ludmilla Korzs-Ragyko festő és Bohdan Korzs szobrász alkotásait.
A rendezvény megnyitóján felszólalt Hartyányi Jaroszlava, az Ukránok Európai Kongresszusa Elnökségének elnöke. A meghívottak között ott voltak a város képviselőtestületének tagjai, a helyi ukrán önkormányzat képviselői és Nagy Gyula tanítványai. Nagy Mária, a művész leánya köszönetet mondott a Várpalotán élő ukránoknak a kiállítás megszervezéséért, mert sem szülővárosában, sem pedig más magyarországi városban régóta nem kerültek közönség elé a művész vásznai.
Bohdan Korzs, az Ungváron élő ukrán szobrász hangsúlyozta, hogy feleségével együtt nagy megtiszteltetésnek tartják, hogy a híres magyar portréfestő műveivel közös tárlaton mutatkozhatnak be. Nagy Gyula annak idején tekintélyes művészeti díjat nyert Olaszországban. Firenzében Felice Careni és Primo Conti tanítványa volt.
A közös kiállítás megnyitóját közvetítette a városi televízió. A Korzs házaspár műveinek következő kiállítása a szlovákiai Homonnán lesz.

Tudósítónktól