№6(116)
november-december
2011 év

Ukrán konyhaművészet

Süni – ünnepi saláta

Hozzávalók: 40 dkg főtt csirkehús, 28-30 dkg zellergyökér, 15 dkg főtt gomba, 1-2 csemegeuborka, 15 dkg majonéz, 1 evőkanál mustár, só, bors – ízlés szerint –, 25 dkg olajbogyó, 1 friss uborka, petrezselyem vagy kapor zöldje a díszítéshez.

A húst, a zellert, a gombát és a csemegeuborkát vágjuk keskeny csíkokra, keverjük össze a majonézzel és mustárral, és sózzuk meg. A hozzávalókból tányérkákra vagy tálkákba készítsünk süni formájú halmokat, amelyeket leöntünk majonézzel, majd a hosszában elfelezett, kimagozott olajbogyót szórjuk a saláta tetejére, az olajbogyókból készítsünk orrot és szemet is a süninek. A sünit körülvevő „mezőt” díszítsük friss uborkával és zöldfűszerekkel.

Minek nevezzelek? – saláta

Hozzávalók: 1 fejessaláta, 3-4 paradicsom, 2-3 édes paprika, zöldfűszerek: kapor, petrezselyem, bazsalikom, kinza, 10 dkg tisztított napraforgómag, 20 dkg friss vagy fagyasztott ribizli, só és bors – ízlés szerint.
Öntet: 1 evőkanál bármilyen cseppfolyós méz – kivéve a hajdinamézet –, 1 evőkanál citromlé, napraforgóolaj – ízlés szerint.

A megmosott salátaleveleket eltépkedjük, a paradicsomot és a paprikát felkockázzuk, a zöldfűszereket felaprítjuk, és az egészet jól összekeverjük, majd hozzáadjuk a napraforgómagot és a ribizlit, sózzuk, borsozzuk, jól összekeverjük és ráöntjük az öntetet.

A székesfehérvári Mátyás Júlia receptje.

Sörös sertéssült

A sertéssült egy szokványos, úgy is mondhatnánk, hogy hétköznapi étel, amely könnyen elkészíthető de ugyanakkor olyan finom, hogy az ínyenceket is elvarázsolja.

Hozzávalók: 1 kg sertéshús (lehetőleg karaj), 2-3 evőkanál zsír vagy vaj, 2 fej hagyma, 1-1 fehér- és sárgarépa, 4 szem fekete- és 2 szem szegfűbors, 7 cikk fokhagyma, 2 babérlevél, 5 g szárított mentalevél, 2 pohár sör.

A húst megsózzuk, és a forró zsírban vagy vajban alaposan átpirítjuk, majd átrakjuk egy pecsenyesütő tepsibe, körberakjuk a feldarabolt zöldségekkel, rádobjuk a fekete- és szegfűborsot, a babérleveleket és a mentát, és az egészet leöntjük sörrel.
Készre pároljuk, majd vékonyra felszeleteljük, főtt burgonyával és a párolt zöldségekkel tálaljuk.

Gyümölcsös-túrós sütemény

Hozzávalók: 50 dkg túró, 2 tojás, 0. 5 pohár cukor, 4 evőkanál búzadara, 2 evőkanál liszt, 3 evőkanál tejföl, 1 teáskanál reszelt citromhéj, 1 teáskanál sütőpor, 1 csomag vaníliás cukor, só ízlés szerint –, 5 dkg mazsola, 5 dkg aszalt sárgabarack, 1-2 alma, 3-4 dkg vaj, 1 evőkanál porcukor.

Az illatos és finom sütemény a gyerekek és felnőttek kedvence minden évszakban. A túrót gyúrjuk össze a tojások sárgájával és a cukorral, majd adjuk hozzá a tojások kemény habbá vert fehérjét. A túrós-tojásos alapba keverjük bele a búzadarát, a citromhéjat, a sütőport, a sót és a vaníliás cukrot, végül adjuk hozzá az előkészített mazsolát és barackot.
A tésztát terítsük jól kivajazott és kilisztezett tepsibe vagy tortaformába, és a tetejét szépen simítsuk egyenesre, és rakjuk ki vékony almaszeletekkel. Végül a tejföllel vékonyan átkenjük az almát, és apró vajdarabkákat szórunk a sütemény tetejére.
Előmelegített sütőben, mérsékelt tűzön világos pirosra sütjük, és tálaláskor megszórjuk porcukorral

Jó étvágyat!
Nagyija Muzicsuk