№2(100)
március - április
2009 év

Az Ukrán Kultúra Napja Budapesten

foto

Február 28-án a fővárosban és vidéken élő ukránok hagyományosan a budai Várban, a legendás triumvirátus, Markijan Saskevics, Jaroszláv Holovackij és Iván Vahiljevics által jegyzett Dnyeszteri sellő almanach emléktáblájánál gyűltek össze. Az 1998-as kezdetek óta ez már a tizenegyedik találkozó ezen a helyszínen.
A koszorúzási ünnepség kezdete előtt Hartyányi Jaroszlava, az Ukrán Országos Önkormányzat (UOÖ) elnöke köszöntötte a megjelenteket, és emlékeztetett arra, hogy az ukrán kultúra első magyarországi megünneplésére akkor került sor, amikor a Magyarországi Ukrán Kulturális Egyesület (MUKE) a Dnyeszteri sellő megjelenésének 160. évfordulóján leleplezte az egykori királyi nyomda budavári épületén az említett emléktáblát. Jaroszlava asszony utalt arra, hogy a magyarországi ukránok életében számos olyan hagyomány van, amelyet nem örököltek, hanem maguk teremtettek, s ezért mindazok, akik e hagyományteremtés forrásánál álltak, nagyon büszkék lehetnek cselekedeteikre. Nem véletlen, hogy most is körünkben köszönthetjük azt az embert, aki sokat segített nekünk annak idején. Dmitro Tkacsról, Ukrajna magyarországi nagykövetéről beszélek, mondta Jaroszlava asszony.
A nagykövet úr köszöntőjében kiemelte, hogy a magyarországi Ukrán Kultúra Napja valóban nagy ünnepe az ukrán közösségnek és a diplomatáknak. Az ünnep hagyományának megteremtése az Egyesület és a kisebbségi önkormányzatok képviselőinek érdeme, mondta Dmitro Tkacs. Ezek az intézmények nagyon sokat tettek és tesznek a Magyarországon élő ukránok nemzeti hagyományainak és kultúrájának megőrzéséért és gyarapításáért. A nagykövet köszönetet mondott a megjelenteknek azért az odaadó munkáért, amelyet a két nép – az ukrán és a magyar – kölcsönös megismerése érdekében végeznek, és beszámolt arról, hogyan haladnak az éhínség áldozatainak emlékét megörökítő budapesti szobor felállításának és az első magyarországi ukrán diplomáciai képviselet munkatársainak állítandó emléktábla leleplezésének előkészületei. Dmitro Tkacs szóba hozta azt is, hogy a diplomáciai képviselet és az ukrán közösség szándékában áll emlékművet állítani Hrihorij Szkovoroda filozófusnak és költőnek Tokajban.
Az ünnepség az ukrán kulturális központban folytatódott, ahol Hartyányi Jaroszlava bemutatta az Ukrajnából, Szkole városából érkezett vendégeket, Lilija és Valerij Bozskót. A Szvjatoszláv Alapítvány képviseletében jöttek Magyarországra, hogy magyar kollégáikkal együtt részt vegyenek a Szvjatoszláv nagyfejedelem életének és munkásságának szentelt történész kerekasztal-beszélgetésen, amelyre február 28-án, délelőtt került sor a MUKE székházában.
A Cilinder Alapítvány tagjai, Barka Márta és Polák Zsuzsanna meghívták a magyarországi ukránok ünnepére a Szolnokon élő Okszana Smorgunt és munkáit. Egyébként a művésznőt felkérték, hogy március 11-én tartson előadást az Iparművészeti Múzeumban a babák szerepéről az ukrán népmesékben.
Ezt követően Jaroszlava asszony át is adta a szót a Lvovban született Okszana Smorgunnak, a MUKE egyik alapító tagjának, több ukrán verseskötet szerzőjének, három kislány édesanyjának, a baba- és applikáció-készítés nagymesterének. Számos művészi munkája szerepelt a február 28-i, A mese világa kiállításon.
Okszana Smorgun lelkesen beszélt kedvenc időtöltéséről, majd egy másik szerepkörben – költőként – is bemutatkozott. A zenés irodalmi est keretében mutatták be a költőnő: Eljövök hozzád tegnap című verseskötetét, amelyből Lilija Hembik olvasott fel. A felolvasást Makausz Zsuzsa kísérte zongorán. A műsor keretében színpadra lépet még Mihajlo Vihula és Bernáth Ferenc gitárművész, a Makausz Zsuzsa-Olekszandr Scsur muzsikus házaspár, és Anna Ljahovics, aki ukrán népdalokat adott elő.
A vasárnapi iskola tanulói is megörvendeztették versmondásukkal a közönséget. A kicsik, megérezve a közönség szeretetét és figyelmét, közölték, hogy máskor is szívesen szerepelnének.
Az ünnepi vacsora alatt a vendégek jót beszélgettek, megtárgyalták a látottakat és hallottakat, hiszen az Ukrán Kultúra Napjának programja valóban gazdag és érdekes volt.

Tudósítónktól