№3(113)
május - június
2011 év

Ukrán hazafi, litván állampolgár

Kevesen tudják, hogy Jevhen Konovalec, az ukrán nemzeti-felszabadító mozgalom kiemelkedő személyisége litván állampolgár volt, ebből következően a Litván Köztársaság jogi védelme alatt állt. Ez a státusz sokat segített neki abban, hogy sértetlenül megússza a tevékenységéből, emigráns életmódjából és a szovjet titkosszolgálat folyamatos üldözéséből adódó bonyolult helyzeteket.
Június 17-én a litván parlament emlékülésen idézte fel Konovalec tevékenységét. A 120 éve született Jevhen Konovalec litván állampolgár és ukrán hazafi című megemlékezést két, Litvániában élő ukrán, Vaszil Kapkan és Ruszlan Szkobacs kezdeményezte. Az Ukránok Európai Kongresszusát Hartyányi Jaroszlava, a szervezet és az UOÖ elnöke képviselte. „A tűzben acéllá edződik a vas, a küzdelem pedig nemzetté formálja a népet” – írta annak idején Konovalec ezredes, és szavait megértették a szabadásukért küzdő népek – idézte Hartyányi Jaroszlava.
Az emlékülés résztvevőinek levetítették a Jevhen Konovalec és kora című dokumentumfilmet, amelyet a lvovi tv készített 2008-ban. Nagy hatást gyakorolt a rendezvény résztvevőire a litvániai Genocídium Múzeumban tett látogatás. A múzeumot stílszerűen a KGB egykori börtönében rendezték be. Márta Havrisko ukrán történész megjegyezte, hogy Ukrajnában is szükség lenne egy ilyen múzeumra.