№3(131)
július - szeptember
2015 év

Sikeres ukrán-magyar táncest a Thury-várban

Az Ungvárról érkezett Kárpátok Színei Tánc­együttes, a tapolcai Batsányi Táncegyüttes, valamint Bódi Lajos és cigányzenekara adott színvonalas, több száz nézőt vonzó műsort a napokban a várudvaron.
Szinte teljesen megtelt a Thury-vár szépen felújított udvara a Várpalotai Ukrán Nemzetiségi Önkormányzat és a Thury-Vár Nonprofit Kft. ukrán-magyar táncest­jére, mintegy háromszázan voltak kíváncsiak á Kárpá­tok Színei ungvári tánc­együttes előadására.
Hartyányi Jaroszlava, a magyar Parlament ukrán nemzetiségi szószólója, az Ukrán Világkongresszus al­elnöke köszöntőjében kiemelte, az ukránok csakúgy, mint a magyarok, büszkék kultúrájukra, s szívesen mu­tatják be azt az országhatá­rain túl is. - Hiába van hábo­rú az országunkban, ők mégis örömmel jöttek, ezzel is bizonyítva, hogy élünk, s hiszünk a jövőben. Nagy szó, hogy ezek a fiatalok ilyen nehéz időkben is ápolják ha­gyományainkat. Kérem, hogy gondoljanak azokra a szerencsétlen ukrán embe­rekre, akik a keleti végeken harcolnak magukért, az or­szágukért és Európáért - mondta el Hartyányi Jaroszlava.
Simon Ágnes önkormány­zati képviselő elmondta, igen közel áll hozzá a nép­tánc, a népi kultúra, ezért különösen várta, hogy mi­lyen előadással készül a Kárpátaljáról érkező táncegyüttes. Egyben köszönetet mondott a Szabó Jaroszlava vezette ukrán nemzetiség önkormányzatnak, hogy ismét színvonalas prog­ramot hoztak Várpalotára.
A folytatásban aztán a táncosoké és a zenészeké volt a főszerep. Előbb az ungvári fiatalokat tömörítő Kárpátok Színei Táncegyüt­tes lépett színpadra, s adott képet az ukrán népi kultúrá­ról. A népre jellemző szenve­délyes táncokat láthatott a közönség, de zenei kísérettel felcsendültek szívhez szóló ukrán népdalok is.
A magyar kultúrát a tapol­cai Batsányi Táncegyüttes, valamint Bódi Lajos és cigányzenekara képviselte az esten, színvonalas produk­ciójuk joggal kapott vastapsot a Thury-vár udvarán.