№3(131)
július - szeptember
2015 év

Ukrán-magyar megemlékezés Tihanyban

foto

Az Ukrán Országos Önkormányzat és a Tihanyi Bencés Apátság szervezésében került sor a Kijevi Rusz - Ukrajna megkeresztelése évfordulója alkalmából rendezett ünnepségre Tihanyban.
A megemlékezésen részt vett Mihajlo Junger, Ukrajna ideiglenes magyarországi ügyvivője; dr. Deák Imre nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár; Hartyányi Jaroszlava ukrán nemzetiségi szószóló; Kravcsenko György, az Ukrán Országos Önkormányzat elnöke és dr. Korzenszky Richárd tihanyi bencés perjel.
Az esemény az apátsági templomban ukrán nyelvű görögkatolikus imádsággal kezdődött, ezt követően a résztvevők megkoszorúzták I. András király sírját az altemplomban. Az ünnepség a templom melletti téren folytatódott, ahol 2001 óta áll I. András király és felesége, Anasztázia királyné, ukrán hercegnő szobra.
„Ukránok és magyarok közös történelmének fontos alakjai I. András király és felesége, Anasztázia ukrán hercegnő, magyar királyné. (…) Magyarország történelme szempontjából fontos volt, hogy férjével, I. Andrással együtt felismerték, hogy az ország jövőjét csak akkor biztosíthatják, ha azt a kereszténység sziklájára építik. Ebben elődeik, Szent István király és Boldog Gizella királyné példáját követték” – kezdte beszédét Deák Imre.
A helyettes államtitkár az ukrán hercegnő egyéniségének egy fontos vonását emelte ki: a békességteremtés szándékát. „A krónikák feljegyezték: a trónviszályos időkben Anasztázia komoly szerepet játszott abban, hogy Salamon és Géza herceg között a békét fenntartsa, hiszen a trónviszály és az ebből fakadó háborúskodás nem szolgálta az ország érdekét.” Majd így folytatta: „Ma, amikor a világban sok helyen – köztük a szomszédos Ukrajnában is – háborúk és viszályok dúlnak, amelyek az ott élő embereknek értelmetlen szenvedést és keserűséget okoznak, talán nem nehéz felfedeznünk hasonlóságot az akkori és a mai állapotok között.”
Deák Imre annak a meggyőződésének adott hangot, hogy bár a rosszra hajló emberi természet mit sem változott ezer év alatt, nemcsak abban a korban éltek olyan emberek, akik elkötelezettek voltak a béke és az ország jóléte mellett. „A békétlenségek, viszályok, széthúzások, hatalmi harcok, háborúk keserű tapasztalatainak arra kell indítaniuk minket, hogy bárhol éljünk is, a béke és az egység képviselői legyünk” – zárta gondolatát a helyettes államtitkár, aki végezetül mielőbbi békét kívánt Ukrajna népének.
A résztvevők ezt követően megkoszorúzták I. András király és Anasztázia királyné szobrát, majd ukrán vendégművészek ünnepi koncertjével zárult a megemlékezés.