№3(131)
július - szeptember
2015 év

Ukrajna Függetlenségének Napja Budapesten

foto

A Magyarországon élő ukránok augusztus 24-én emlékeztek meg az ukrán Függetlenség Napjáról. Az ünnepi megemlékezést az Ukrán Országos Önkormányzat, a Csepeli Ukrán Önkormányzat és a magyarországi Ukrán Nagykövetség szervezte. A rendezvénysorozatot Tarasz Sevcsenko szobrának megkoszorúzása nyitotta meg a költő nevét viselő budai parkban. A szobor talapzatán elhelyezte a megemlékezés virágait az országos és a fővárosi ukrán önkormányzat, a vidéki ukrán önkormányzatok képviselői, a magyarországi Ukrán Nagykövetség, valamint Magyarország Ivano-frankivszki tiszteletbeli konzulátusának és Magyarország kijevi Nagykövetségének munkatársai. A megjelenteket köszöntötte Kravcsenko György, az Ukrán Országos Önkormányzat elnöke, Mihajlo Junger, a budapesti Ukrán Nagykövetség ideiglenes ügyvivője, Keskeny Ernő, Magyarország ukrajnai nagykövete és Hartyányi Jaroszlava, a magyarországi ukrán közösség parlamenti szószólója. Az eseménynek voltak különleges résztvevői is: azok a Magyarországon táborozó gyerekek, akiknek hozzátartozói elestek vagy megsebesültek a kelet-ukrajnai harcokban. Itt szeretnénk kitérni arra, hogy az idén az Emberi Erőforrások Minisztériuma anyagi támogatásának köszönhetően 650 ukrajnai gyermek tölthette a nyár egy részét a velencei táborban, amelyet az Ukrán Országos Önkormányzat, a Vaszil Visivanyuk vezette Ivano-frankivszki magyar tiszteletbeli konzulátus, és a Julija Marijcsin irányítása alatt működő, a Kárpátokon túli régió felemelkedésén munkálkodó alapítvány szervezett. A táborban a gyerekekre ukrán és magyar önkéntesek felügyeltek. Julija Marijcsin a hálás gyerekek nevében egy ukrán zászlót adott át Kravcsenko Györgynek, amelyre minden táborlakó felírta a nevét.
A rendezvény díszvendégeiként köszönthettük azokat az ukrán katonákat is, akik a harcok során súlyosan megsebesültek, és most Magyarországon gyógykezelik őket.  
Az eseménysorozat zenei megkoronázása volt az Ivano-frankivszki bandura-trió – vezetője Dutcsak Violetta, a Kárpát-melléki Egyetem professzora – vendégszereplése. A bandurások kíséretével szólalt meg az ukrán himnusz is, amely talán még sohasem volt olyan szívbe markoló, mint ezen a napon.
A függetlenség napi rendezvénysorozat ünnepi hangversennyel ért véget, amelyen színpadra lépett a Vihula Mihajlo-Bernáth Ferenc összetételű gitár-duó és az ukrajnai bandurások.