№1(125)
január - március
2014 év

Ukrán konyhaművészet

Citrom-narancs befőtt

Hozzávalók: 1 kg citrom-narancs és 7o dkg cukor.

Hámozzuk le és vágjuk apró kockákra a gyümölcs héját, öntsük le hideg vízzel, forrás után még 3 percig forraljuk, majd öntsük le a vizet, a masszát jól öblítsük át hidegvízzel, és szűrőben csöpögtessük le.
Egy fazékban főzzünk szirupot – egy liter vízhez egy kg cukorral számolva – öntsük bele a masszát és a kockára vágott gyümölcsöt. Kísérletképpen megpróbálkozhatunk még hozzákockázni egy kevés almát, kivit, sárgarépát vagy dinnyét. A keveréket hagyjuk állni 2 óra hosszáig, majd forraljuk fel, utána pedig lassú tűzön addig főzzük, míg a gyümölcsök kezdenek üvegesedni. Utána megint pihentessük 2 órán át, majd sűrűsödésig újra főzzük. Tartósítószert ne használjunk, mert a citrom önmagában is zselésít. Tekintettel a befőtt különlegességére, ajánlatos kisebb üvegekbe tölteni.

Vajas keksz

(A Budapesten élő Hugert Szvitlana receptje)

Hozzávalók: 30 dkg liszt, 20 dkg sótlan vaj vagy margarin, 10 dkg porcukor, egy csomag sütőpor, egy tojás sárgája, fél citrom leve, és lekvár a kekszek összeragasztásához.

A vajat gyorsan gyúrjuk össze a cukorral, és adjuk hozzá a többi összetevőt, és alaposan gyúrjuk ki. Az elkészült tésztát csomagoljuk be fóliába, és kb. fél órára tegyük a hűtőbe. Utána a tésztát lisztezett gyúródeszkán 3-5 mm vékonyra kinyújtjuk, és különböző formájú kiszúrókkal kiszúrjuk. Lehetőleg minden második kekszet kisebb formával készítsünk – ezek kerülnek felülre.
A kekszeket kikent sütőlapra helyezve, 170-180 fokon, 10-12 percig sütjük. A kekszeket negyed- vagy félkanálnyi lekvárral összeragasztva, porcukorral meghintve kínáljuk.

Európai sütemény

Hozzávalók: 40 dkg liszt, 2 tojás, 1 teáskanál fahéj, egy csipetnyi szerecsendió, egy csipetnyi őrölt koriander, fél evőkanálnyi őrölt szegfűszeg, 1 dl tej, 1 dl rum, 3 dkg élesztő, 5 dkg porcukor, egy csomag vanillincukor, egy csipetnyi só, egy csipetnyi szegfűbors, egy csipetnyi ánizs, 20 dkg vaj, 10 dkg cukrozott narancshéj, 10 dkg citrom 10 dkg mandula, 20 dkg mazsola.

Ehhez a finom kekszhez a mazsolát egy éjszakára rumba kell áztatni. Egy kisebb edényben langyosítsuk meg a tejet, morzsoljuk el benne az élesztőt, és hagyjuk felfutni. Keverjük a tejbe a cukrot, a vanillincukrot, a fűszereket, a sót, a vajat és a tojást, majd a liszttel gyúrjunk tésztát. Amikor begyúrtuk takarjuk le egy tiszta kenyérkendővel, és meleg helyen pihentessük egy óra hosszat.
A citromot aprítsuk fel, és a narancshéjjal, a lecsepegtetett mazsolával és a mandulával forgassuk meg lisztben, és gyúrjuk össze a tésztával, majd 30 percig hagyjuk kelni. A sütőt melegítsük fel 250 fokra, a kinyújtott tésztát tegyük sütőpapírral bélelt sütőlemezre. A sütő hőfokát csökkentsük 160 fokra, és így süssük 50 percig. Az elkészült süteményt még melegen kenjük át vajjal, és amikor teljesen kihűlt, szórjuk meg porcukorral.

Fővárosi pászka

Hozzávalók a tésztához: 7 pohár liszt, 2 pohár tej, 7 dkg élesztő, 25 dkg vaj, 7 tojás sárgája, másfél pohár cukor, fél teáskanálnyi só, 1 evőkanál konyak, 1 csomag vanillincukor, 1 pohár mazsola, 1 pohár aszalt gyümölcs, félpohárnyi darabolt mandula, 2 evőkanál reszelt citromhéj.
A mázhoz: 10 dkg porcukor, 1 tojásfehérje, rumaroma.

Készítsük el a kovászt, a cukorral felvert tojás sárgákat keverjük a kovászhoz, adjuk hozzá a lisztet, vajat, konyakot, vanillincukrot és a sót, és alaposan dagasszuk ki, és meleg helyen hagyjuk kelni. A tésztát kelés közben háromszor dagasszuk át, és a harmadik dagasztáskor adjuk hozzá a mazsolát, az aszalt gyümölcsöt és a mandulát, és osszuk fel cipókra. A cipókat tegyük kivajazott formába, úgy hogy az harmadáig töltsék meg az edényt. Ezután a formákba helyezett tésztát meleg helyen, letakarva még 60-80 percig kelesztjük. A pászkákat 200-210 fokon sütjük.
A mázhoz a cukrot verjük fel a fehérjével, hozzáadva néhány csepp rumaromát. A kisült pászkákat kenjük be a rumos cukormázzal, és megszórhatjuk még színes, cukrászati cukorgolyókkal.

Jó étvágyat!
Nagyija Muzicsuk