№1(125)
január - március
2014 év

Vaszil Kohutics kiállítása Újpesten

Február 29-én Jurij Muska ukrán nagykövet nyitotta meg az Újpest Galériában a 29 éves ungvári festőművész kiállítását.
Ladányi Erzsébet, a kerületi ukrán önkormányzat elnökének javaslatára a vendégek egyperces néma csenddel adóztak a kijevi Mennyei Század hősei emlékének.
Ezt követően Erzsébet asszony röviden ismertette a fiatal művész életrajzát és alkotó tevékenyégét. Vaszil Kohutics már bemutatta vásznait Ukrajnában, Lengyelországban és Szlovákiában. Szakmai tanulmányait az ungvári, Erdélyi nevét viselő Képzőművészeti Szakiskolában és a Kárpátaljai Képzőművészeti Főiskolán végezte, és megnyert egy klasszikus rajzversenyt Harkivban.
Legkedveltebb műfajai a portré, a tájkép és az akt. A festés mellett tanít az ungvári képzőművészeti felsőfokú tanintézetekben is.
Az ukrán képzőművészek – krímiek is – már 16 esztendeje állítanak ki Újpesten. Ez idő alatt legalább kéttucatnyi gyűjtemény mutatkozott be a két országban: az ukránoké Magyarországon, a magyaroké Ukrajnában.
Tudósítónk érdeklődésére a művész elmondta, hogy történelmi képeit a reneszánsz mesterek, elsősorban Michelangelo ihlették, de más festőktől és a feleségétől is kap ötletet. Szlovákiában és Lengyelországban a legnagyobb sikert a tájképek és a virágokat ábrázoló festményei aratták. Alkotói „kondíciójának” megőrzését szolgálják a természetben készített tanulmányok, illetve a járókelőkről 12-15 perc alatt készített portrék.

Tudósítónktól