№2(126)
április - június
2014 év

200 éve született Tarasz Sevcsenko
Ünnepség Miskolcon

foto

Már szimbolikussá vált, hogy a nagy ukrán költő, Tarasz Hryhorovics Sevcsenko születése és halála márciusra esik. Arra a hónapra, amikor Magyarországon az egyik legnagyobb történelmi eseményt, az 1848-as nemzeti felszabadító forradalom kezdetét ünneplik.
„Szabadság, mint Tarasz Sevcsenko költészetének legnagyobb értéke” – ez volt annak az irodalmi és művészeti estnek a vezér témája, amelyet 2014. március 21-én a Miskolc Megyei Jogú Város Polgármesteri hivatalának dísztermében a Miskolci Ukrán Nemzetiségi Önkormányzat szervezett.
Az estet a helyi önkormányzat elnöke, Ignácz Istvánné nyitotta meg. A meghívott vendégek között ott voltak Kiss Gábor alpolgármester, Sebestyén László országgyűlési képviselő, Hartyányi Jaroszlava Ukrán Országos Önkormányzat elnöke, Csapó Andrásné Miskolc Megyei Jogú Város Polgármesteri hivatalának pénzügyi referense, Zimán Edvin Miskolc Megyei Jogú Város Polgármesteri hivatalának referense, a bolgár, a német, és a szlovák nemzetiség képviselői és sokan mások.
Az ukrán és a magyar himnuszok meghallgatását követően a szót Kiss Gábor alpolgármester úr vette át. Ezután Hartyányi Jaroszlava elnök asszony tartott beszédet a nagy kobzosról és a mai ukrán helyzetről, megköszönve a magyar és más nemzetiségű lakosság segítségét és együttérzését az ukrán nép iránt.
Az Ukrán Világ Koordinációs Tanácsa jubileumi medállal köszönte meg Ignácz Istvánné munkáságát, melyet Hartyányi Jaroszlava adott át.
Mindezek után vendégeink ünnepi koncertet hallgathattak meg.
A színes irodalmi műsorban ukrán versek hangzottak el magyar nyelven, melyet a miskolci Nemzeti Színház (MNSZ) és az aradi Kamaraszínház színésze Harsányi Attila, a MNSZ művésznője Vajda Éva, a MNSZ volt színésznője Ötvös Éva adtak elő. Ezt a Forrás Kamarakórus és Vihula Mihajlo ukrán gitár művész előadása követe Bernáth Ferenc közreműködésével. A koncerten felejthetetlen sikere volt a népszerűvé és kedvelté vált Vihula Mihajlo ukrán virtuóz gitáros zenei játékának, aki „Sevcsenko verseire írt ukrán dalcsokrok” című saját szerzeményét adta elő.
A vendégek meghittnek és művészinek tartották a megemlékezést, ahol rendkívül jól érezték magukat. Ezt bizonyítja az is, hogy mindegyik műsorszámot fergeteges taps követett és a résztvevők száma  meghaladta 100 főt .
Mindez a Miskolci Ukrán Nemzetiségi Önkormányzat jelentős szervezési képességét bizonyítja.