№1(121)
jánuar - március
2013 év

Ukrán est Átányban

foto

Február 23-án, Átányban (Heves megye) látták vendégül az Ukrán Kulturális Napok résztvevőit. Ez alkalomból a községi művelődési házban a Kárpátaljai Helytörténeti Múzeum néprajzi anyagából nyílt kiállítás, az ünnepi műsort pedig a magyarországi ukrán közösség szolgáltatta. Ezzel a rendezvénnyel egy időben román népművészeti kiállítás is várta a látogatókat. A két rendezvénynek közös volt a jelmondata: „Ismerd meg a kultúrát, hogy megismerhesd a népet!”
Az ünnepséget Bedécs Mária, a Csillagfalu nonprofit társaság elnöke nyitotta meg. A vendégeket Göncz Mihály polgármester köszöntötte. Az átányiak a díszvendégek közt köszönthették Hartyányi Jaroszlavát, az Ukrán Országos Önkormányzat elnökét, Jurij Muska ukrán nagykövetet, Szerhij Borodenkov ukrán főkonzult, valamint Gurzó Lászlót, a magyarországi Román Kulturális és Dokumentációs Központ igazgatóját.
A köszöntők után, a műsoros esten a helyi népdalkör és a román Bihari ifjúsági népi együttes tagjai mutatkoztak be.
A félórás szünetben a vendégeket a magyar, az ukrán és a román konyha jellegzetes ételeivel vendégelték meg. A kulturális program második részében az ukrán művészeké volt színpad.
Bemutatkozott Vihula Mihajlo és Bernáth Ferenc gitárművész, Medenci Román és Bernáth Viktória énekes, továbbá Ribak Okszana, Antonyuk Olena és Sevcsuk Marija bandurások, a lvovi Zeneakadémia hallgatói. A magyar hallgatóságnak lehetősége nyílt megismerni a csodálatos ukrán dallamokat e nagyszerű hangszerek kíséretével.
A néprajzi kiállítás termében Hartyányi Jaroszlava és Jurij Muska ukrán szalagot kötött a Csillagfalu zászlajára.

Tudósítónktól