№3(119)
július - september
2012 év

Ukrán konyhaművészet

Hajdinával és gombával töltött hústekercsek

Ukrán nemzeti eledel. Régen szalonnával és hagymával készítették. A vékonyra kivert hússzeleteket megtöltötték gombával, főtt hajdinakásával, illetve káposztával, hagymával vagy sajttal. A töltelékkel megkent hússzeleteket feltekerték, átkötötték cérnával, vagy hústűvel rögzítették, majd zsírban vagy vajban megpirították, utána a mártásban készre párolták.

Hozzávalók: 1 kg szeletelt karaj, 6 dkg hajdina, 3 dkg szárított gomba, 1 tojás, 2 evőkanál vaj, 1,5 evőkanál liszt, ¾ pohár tejföl, 1 hagyma, 1 – 1 sárga- és fehérrépa, 1 babérlevél, burgonya, 2 evőkanál olaj a sütéséhez.

A gombát megfőzzük, apróra vágjuk, és összekeverjük a kis kockákra vágott, üvegesre párolt hagyma felével. A pergősre főzött hajdinakását összekeverjük a hagymás gombával és a felaprított kemény tojással. Az inaktól megszabadított hússzeleteket enyhén kiverjük, megkenjük a töltelékkel, feltekerjük, átkötjük cérnával, serpenyőben pirosra sütjük, majd a hústekercseket áttesszük egy lábosba, rátesszük a babérlevelet, a megmaradt hagymát, leöntjük a gomba főzőlevével, készre pároljuk, majd levesszük a tekercsekről a cérnát. A lisztet a vajon világossárgára pirítjuk, majd felöntjük a gomba főzőlevével, belekeverjük a tejfölt, és az egészet összeforraljuk. A hústekercseket sült krumplival és a mártással tálaljuk.

Zaporozsjei húsos káposzta

Hozzávalók: 40 dkg sertéshús, 60 dkg savanyú káposzta, 40 dkg burgonya, 2 evőkanál köles, 1-1 sárga- és fehérrépa, paszternák, zeller és hagyma, 2 evőkanál vaj, 5 dkg szalonna, 4 evőkanál tejföl, 2 babérlevél, 2 szem szegfűbors, 1 evőkanál apróra vágott zöldpetrezselyem.

A hús megfőzzük, a káposzta levét kinyomkodjuk, majd zsírban és egy kevés erőlevesben félkészre pároljuk. A gyufaszálnyira vágott zöldségeket kevés vajon úgyszintén félkészre pároljuk. A ledarált szalonnát összemorzsoljuk a hagymával, a zöldpetrezselyemmel és az átmosott kölessel. A kockára vágott burgonyát 10-15 percig főzzük az átszűrt erőlevesben, majd hozzáadjuk a félkész káposztát, a szalonnával és zöldpetrezselyemmel összemorzsolt kölest, babérlevelet, borsot és a párolt zöldségeket, majd az egészet összefőzzük.
A káposztát az adagokra osztott főtt hússal, és zöldpetrezselyemmel megszórt tejföllel tálaljuk.

Csokis-meggyes torta

A tésztához: 10 dkg liszt, 10 dkg cukor, 4 tojás, 12 dkg vaj, 10 dkg keserű csokoládé, 4 evőkanál tej, 10 dkg étkezési keményítő, 1 evőkanál vaníliás cukor, 3 teáskanál sütőpor, 8 evőkanál meggylé.
A töltelékhez: fél kg meggybefőtt, 2 evőkanál étkezési keményítő, 2 evőkanál cukor, 1 teáskanál citromlé, 2 evőkanál meggylikőr.
A sziruphoz: 13 dkg víz, 9 dkg cukor, 1 dkg vaníliás cukor, 2 evőkanál meggylikőr.
A krémhez és a díszítéshez: 0,5 l tejszín, 1 csomag habfixáló, 7-10 dkg kristály- vagy porcukor, 10 dkg csokoládé és kb. 20 szem lecsurgatott meggy.

A tésztába kerülő csokoládét vízfürdőben olvasszuk fel. A vajat morzsoljuk el a cukorral és a vaníliás cukorral. Folyamatos keverés mellett adjuk hozzá a tojásokat, a felolvasztott csokoládét és a tejet. A lisztet és a sütőport keverjük a tojásos masszához. Egy 26 cm átmérőjű tortaformát alaposan kenjünk ki vajjal, és terítsük el benne a tésztát. 180°sütőben 30-40 percig sütjük, majd, miután kihűlt, három lapra vágjuk.
A meggyet leszűrjük, és 16 ml gyümölcslevet félreteszünk, a maradékot cukorral és citromlével felforraljuk. Állandóan kevergetve hozzáadjuk a keményítőt, és 1 percig forraljuk. A gyümölcskocsonyába keverjük bele a meggyet, vegyük le a tűzről, öntsük bele a likőrt és hagyjuk hűlni.
A krémhez verjük fel a tejszínt, folyamatosan adagolva hozzá a cukrot és a fixálót. Fixáló helyett használhatunk 1 desszertes kanálnyi, azonos mennyiségű porcukorral elkevert keményítőt is.
Az első tortalapot helyezzük egy tálra, és öntözzük meg a sziruppal, majd kenjük be vékonyan krémmel. Egy nyomózsákot – vagy a sarkánál kivágott tejeszacskót – töltsünk meg krémmel, és nyomjunk a tortalapra három koncentrikus kört. A krémkörök belsejét töltsük meg meggyel, majd következik a második tortalap. Az alsóhoz hasonlóan ezt is locsoljuk meg a sziruppal, és kb. 0,5 cm vastagon kenjük be krémmel. A harmadik lap vágott felületére locsoljunk szirupot, és zárjuk le a tortát, aminek a tetejére és oldalára is krém kerül. A krémes felületeket sűrűn hintsük be reszelt csokoládéval, díszítsük krémrózsákkal, aszalt meggyel, csokoládéforgáccsal vagy csokifigurákkal. Az elkészült tortát 10-12 órára tegyük hűtőszekrénybe.

Almás rizsdesszert

Hozzávalók: 20 dkg rizs, 10 dkg vaj, 7-10 dkg cukor, fél kg alma, fél teáskanál fahéj.

Mossuk meg a rizst, és enyhén sós vízben, 1 evőkanál cukorral és a vajjal főzzük meg. Az almát hámozzuk meg, távolítsuk el a csumáját, és gyaluljuk le. A kizsírozott és zsemlemorzsával beszórt tepsiben terítsünk el egy réteg főtt rizst, majd egy réteg, cukorral és fahéjjal megszórt almát. Ezután egy újabb réteg rizs következik, amit jól rányomkodunk az almára. 200°C sütőben 45 percig sütjük. A tepsit takarjuk be fóliával, nehogy a rizs kiszáradjon. Lekvárral kínáljuk.

Jó étvágyat!
Nagyija Muzicsuk