№3(119)
július - september
2012 év

Attika földjén

Az Ukránok Világkongresszusa szeptember 7. és 9. között, a görögországi Anavissosban tartotta évi rendes közgyűlését. A magyarországi ukránokat Hartyányi Jaroszlava, az Ukrán Országos Önkormányzat elnöke képviselte. A rendezvényre közel 20 ország ukrán szervezeteinek képviselői jöttek el. Az UVK hagyományosan felváltva – Ukrajnában és külföldön – tartja közgyűléseit.
Hartyányi Jaroszlava elmondta, hogy a Sevcsenko emlékmű megkoszorúzása Zograf városkában (Attika) az ukrán egység igazi ünnepe volt.
„Az egész rendezvényen az hatott meg a legjobban, hogy sikerült elkerülni a formaságokat, senki sem olvasott fel előre elkészített beszédet – osztotta meg élményeit tudósítónkkal az elnök-asszony. – Ezért lehettek a megszólalások frissek, érdekesek és kimerítőek. A beszámolók nemcsak az addig elvégzett munkáról szóltak, hanem szóba kerültek az ukrán szervezetek jövőre vonatkozó tervei, érintették a közösségeket foglalkoztató fontosabb problémákat, kíváncsiak voltak arra, mi hogyan oldanánk meg ezeket a gondokat, milyen folyamatok révén juthatunk el a megoldáshoz. Mindezek fényében már sokkal izgalmasabb volt hallgatni a beszámolókat”.
Tarasz Sevcsenko születése 200. évfordulójának megünneplésével kapcsolatban sok érdekes gondolat vetődött fel. A Magyarországon élő ukránok azt javasolták, hogy készüljön egy színvonalas kiadvány azokról a Sevcsenko emlékművekről, amelyek az ukrán közösségeknek otthont adó külföldi országokban állnak. Hartyányi Jaroszlava tájékoztatta a küldötteket, hogy az UVK sorai új tagokkal bővültek, és a szervezet jelenleg 35 ukrán ernyőszervezetből áll. Emellett szerte a nagyvilágban számos külföldi regionális ukrán egyesület is tagja az UVK-nak.
Hartyányi Jaroszlava beszámolt a munkamegbeszéléseket követő, nem hivatalos programokról is: „Esténként óriási beszélgetésekbe merültünk, amelyek sokszor többet értek, mint a hivatalos megbeszélések, hiszen a kötetlen beszélgetések során az emberek megnyílnak, megosztják egymással gondolataikat, elpanaszolják gondjaikat. Az ilyen beszélgetések alatt nagyon sok ötlet és kezdeményezés születik, ami igen fontos mindnyájunk számára. Magam is egy sor meghívást kaptam más országok ukrán szervezeteitől, és nemcsak én – jegyezte meg Hartyányi Jaroszlava. – A közgyűlés végén megszerveztünk egy ukrán tánc- és dalestet, amelyre eljöttek a görögök és az ott üdülő más országbeliek is”.
Hartyányi Jaroszlava két előadást is tartott. Az egyik Ukrajna jövőjét taglalta a nyugatiak, illetve a szomszédok szemével, a másik az ukrajnai demokrácia és integráció témakörét elemezte.

Tudósítónktól