№3(119)
július - september
2012 év

A szeretet megtérül

Táncosairól és művészeti sikereikről beszélt lapunk tudósítójának Fegyir Daniljak, a Barvinok táncegyüttes vezetője.

Az együttest 45 évvel ezelőtt néhány ukrán tánckedvelő alapította a Mississaga városban működő Szent Szűz templom égisze alatt. Fegyir Daniljak 15 esztendeje vezeti a Barvinokot és az ukrán tánciskolát. Az elődök nagy érdeme, hogy sikerült mind erkölcsileg, mind pedig anyagilag fenntartani az iskolát, amely mostanra Észak-Amerikában a legnagyobb, az ukrán egyház fenntartásában működő művészeti tanintézmény – hangsúlyozta Fegyir Daniljak.
Az iskolát több mint 400 tanuló látogatja hatéves gyerekektől kezdve a felnőttekig – a felső korhatár 32 év –, és még 250 gyerek van a városlistán, mert a tanárok lehetőségei korlátozottak.
 A kijevi Közművelődési Főiskolán végzett koreográfus a nemzedékekre visszanyúló családi hagyományokkal magyarázza az ukrán néptáncok iránti nagy érdeklődést. Fegyir Daniljak utalt arra, hogy a kanadai ukránok története 121 évre nyúlik vissza. A szétszaggatott Ukrajna különböző régióiból érkezett emigránsokat kínozta a honvágy, és egymás után építették templomaikat, iskoláikat, hozták létre kulturális és civil szervezeteiket. Ezáltal segítették a következő nemzedékeket abban, hogy megőrizzék az ukrán kulturális hagyományokat, hogy életüket ukrán szellemben folytassák, a juharlevél országa pedig nem akadályozta, sőt támogatta őket ebbéli szándékukban. A vegyes házasságokból kifolyólag ma már nemigen beszélhetünk színtiszta ukrán családokról, a gyerekek mégis tudatában vannak nemzeti identitásuknak, és vonzódnak az ukrán művészethez – mondta az együttes vezetője.
A fiatalok körében végzett nevelőmunka során Daniljak a próbákon nemcsak a fizikai és koreográfiai képzésre helyez hangsúlyt, hanem összeköti azokat az ukrán művészet szellemiségével.