№3(119)
július - september
2012 év

Újpesti Napok: 2012

Szeptember elején rendezték meg a főváros IV. kerületében a hagyományos Újpesti Napokat. A rendezvényen minden esztendőben részt vesz a Ladányi Erzsébet vezette kerületi ukrán önkormányzat is, élve a lehetőséggel, hogy meséljen a magyaroknak Ukrajnáról, megismertesse őket kulturális hagyományainkkal, művészetünkkel, nemzeti konyhánkkal. A többi nemzetiség sátra közül az ukránoké nemzeti szimbólumaival és színvilágával tűnt ki. Méltó helyen lengett az ukrán zászló, szemet gyönyörködtetőek voltak a szőttesek és hímzések, Tarasz Sevcsenko és Leszja Ukrajinka arcképe nézett le a falakról, a látogatók megismerhették az ukrán népviseleteket, a petrikovi festett tányérokat, és vásárolhattak az ukrán emléktárgyakból. A kiállítási asztalokon sorakoztak Nagyija Muzicsuk és Dana Kozubovics ukrán iparművészek munkái, a Hromada példányai, Mihajlo Vihula és Bernáth Ferenc gitár virtuózok CD-i. A kétnapos ünnepen Dana Kozubovics és Irina lánya gyöngyfűzésre tanította az érdeklődő gyerekeket és felnőtteket. Nem maradhatott el a hagyományos kínálás sem: a látogatók és a vendégek megkóstolhatták a „kozák” mustárral megbolondított szalonnás falatkákat és finom házi süteményeket, és kortyolhattak az erős ukrán horilkából.
Az ukrán kisebbség sikerrel szerepelt az ünnepi koncerten is. Közösségünket a Berehinya női kar képviselte Olekszij Jamkovenko vezetésével. Szólót énekelt Ljahovics Anna.
Jólesően tapasztaljuk, hogy amióta Ukrajna visszanyerte függetlenségét, a magyarok már jobban megkülönböztetik más országoktól, sokaknak vannak üzleti kapcsolatai, jártak Ukrajnában, ott voltak az idei labdarugó EB-n. Azt is látjuk, hogy a hasonló, hagyományteremtő ünnepek jó lehetőséget adnak arra, hogy az egyes kisebbségek jobban megismerjék egymást. Újpest egyik elismerésre méltó jellemvonása, hogy az itteni nemzetségi önkormányzatok nagyon jó kapcsolatokat ápolnak egymással. A kerület polgármestere és a képviselők is mindig szakítanak időt arra, hogy üdvözöljék az ünnepségen részt vevő nemzetiségek képviselőit és elbeszélgessenek velük, ami jó hatással van a kerületben élők hangulatára.

Tudósítónktól