№3(119)
július - september
2012 év

A kanadai Barvinok együttes Budapesten

foto

A Ferencvárosi Művelődési Házban lépett színpadra a kanadai ukrán Barvinok együttes. Az eseményre az Ukránok Világkongresszusa megalakulásának 45. évfordulója alkalmából került sor.
„Az együttes előadásában életre keltett ukrán táncok ragyogó bizonyítékai annak, hogy a kanadai ukránok immár hatodik nemzedéke milyen féltve őrzi és gazdagítja az ukrán kulturális hagyományokat. Az Ukránok Világkongresszusa megalakulásának 45. évfordulója alkalmából indított európai turnéjukat Budapesten kezdték, és az utolsó állomás, Kijev előtt a különböző ukrajnai tájegységek szívet melengető táncaival szeretnék útközben lelkesíteni, és összefogásra ösztönözni közönségüket” – mondta köszöntőjében Hartyányi Jaroszlava, az Ukránok Világkongresszusának első elnökhelyettese, az Európai Kongresszus és a magyarországi Ukrán Országos Önkormányzat elnöke.
Az együttes a rá jellemző virtuozitással és igényességgel mutatott be a zsúfolásig megtelt, 600 főre méretezett nézőtér közönségének másfél tucat, Ukrajna különböző tájegységeire jellemző tánckompozíciót.
Az európai turné során a Barvinok tíznél több alkalommal lép színpadra. Fegyir Daniljak, az együttes vezetője elmondta, hogy Budapestről a lengyelországi Przemyslbe utaznak, onnan pedig Ukrajnába – Ivano-Frankovszkba, Rohatinba, Dolinába, Rozsnyatovba, Kolomijába, Lvovba, Ternopolba és Kijevbe – utaznak.
Az együttes a kanadai Mississaga városban alakult a Washington állami Ukrán Szövetség közreműködésével. A Barvinok a kanadai ukrán tánciskolára épül, jelenleg 400 tagja van. A táncosok életkora 6-tól 32 évig terjed. Az együttes fő céljának tekinti, hogy a néptáncok révén az ukrán kulturális hagyományok és a gazdag művészeti örökség továbbvitelére ösztönözze az ukránok fiatal nemzedékét.