№2(118)
április - június
2012 év

Sevcsenko ünnepe Szegeden

2012. március 23-án került sor Szegeden az Alsóvárosi Művelődési Házban a Tarasz Sevcsenko ukrán költő emlékének szentelt hagyományos ünnepi estre, melyet a Szegedi Ukrán Kisebbségi Önkormányzat és a szegedi Tiszteletbeli Ukrán Konzulátus rendezett. Az est vendége a kijevi Hrihorij Majboroda Ukrán Nemzeti Bandura Együttes volt, mely itt kezdte meg magyarországi turnéját. 
A Hrihorij Majboroda Ukrán Nemzeti Bandura Együttes Ukrajna egyik legtekintélyesebb zenei együttese nemcsak érdemei, hanem a kora miatt is: történetének kezdetei 1918-ra nyúlnak vissza.
A bandura tipikus ukrán hangszer. Ráadásul nemcsak hangszer, hanem Ukrajna szimbóluma, az ukrán ember lelkének és gondolatainak megtestesítője, bárhol éljen is a világon. Az együttes műfaji különlegessége, hogy a művészek valamennyien énekelnek, miközben a bandurán játszanak.
A bandurások eredeti, sajátos művészetét Ukrajna minden kis szegletében és a határokon túl is ismerik és szeretik. A kórus nagy sikerrel koncertezett Bulgáriában, Lengyelországban, Németországban, Szerbiában, Kanadában, Japánban, Franciaországban, Spanyolországban, Oroszországban.
A bandurák gyengéd, ezüstös tónusától kísért kórusének, az egyes dalok színpadra állítása szívet-lelket gyönyörködtető felejthetetlen élményt nyújt mindenkinek, akit csak egyszer is megérintett az ukrán dal eredeti szépsége a nemzeti bandurás kórus tolmácsolásában.
Az együttes művészi repertoárjában ukrán népdalok, régi és mai epikus énekek, hazai és külföldi zeneszerzők művei és egyházi zene egyaránt megtalálható.
A hangversenyen az együttes szólistái, bandurás kvartettjei, a zenekar külön-külön és együttesen is részleteket adtak elő Tarasz Sevcsenko műveiből, klasszikus ukrán operákból és ukrán népdalokat is játszottak.
Az est keretében magyar nyelven hangzott el Sevcsenko Markevicshoz c. verse Huszár Csilla, a Szegedi Tudományegyetem hallgatójának tolmácsolásában.
A rendezvényen részt vett Dmitro Kerecsanin, Ukrajna magyarországi nagykövetségének második titkára, Ivan Lukacsuk, Ukrajna magyarországi konzulja, Halina Trepjak, a nagykövetség konzuli attaséja, továbbá Szeged Város Önkormányzatának több képviselője, a szegedi kisebbségi önkormányzatok vezetői, valamint a média munkatársai.
A megjelenteket Sajtos Natália, a Szegedi Ukrán Kisebbségi Önkormányzat elnöke és Dmitro Kerecsanin úr köszöntötte.

Ahogy az már minden évben lenni szokott, március folyamán egész Ukrajna és a határon túli közösségek is megemlékeznek a Költőről, aki egész életét és művészetét Ukrajnának, az ukrán szabadságnak és függetlenségnek szentelte.

Tarasz Sevcsenko az ukránok Petőfi Sándora. A két költő egyazon történelmi korban, bár különböző államokban élt és alkotott. Forradalmakat és társadalmi megrázkódtatásokat éltek át, nemzetükről szóltak a világnak és népük számára a nemzeti eszmék megfogalmazói lettek.

Másfél évszázada Tarasz Sevcsenko így fogalmazott: „Harcoljatok – ha harcoltok, Isten is megsegít benneteket!” Petőfi Sándor szinte ugyanezekkel a szavakkal fordult a magyarokhoz: „Most egyetlen Isten van a világon – a szabadság!” Az ukránok és a magyarok felismerték ezt az alapigazságot, megharcoltak népük jogaiért.

Végül Jan Neruda szavait szeretném idézni, aki szerint „a csodálatos, lánglelkű magyar nemzetnek nincs nagyobb fia, mint Petőfi. És soha nem volt fényesebb napja, mint az, amikor megszületett”. Úgy vélem, hasonló szavakat joggal mondhatunk az ukrán poétáról is: Ukrajnának sem volt fényesebb napja, mint az a nap, amikor Sevcsenko született.