№2(118)
április - június
2012 év

A lengyelországi ukránok kongresszusa

A lengyelországi Peremyslben április 28-29-én tartották a lengyelországi ukránok II. kongresszusát, amelyen részt vett Hartyányi Jaroszlava, az Ukránok Európai Kongresszusának (UEK) elnöke, az Ukránok Világkongresszusának (UVK) első elnökhelyettese is. A rendezvényre a szomorú emlékű Lengyelországban, a Szovjetunió és Csehszlovákia részvételével lezajlott Visztula hadművelet 65. évfordulója alkalmából került sor.
A lengyel hadsereg hat hadosztálya (mintegy 17 ezer ember) és a belügyi erők egységei által végrehajtott megtorló akció keretében tömegesen deportálták a lengyelországi etnikai ukránokat azokra a nyugati és északi területekre, amelyek 1945-ig Németországhoz tartoztak. A minél nagyobb kitelepítetti létszám elérése érdekében a lengyel közigazgatási intézmények megfosztották az ukránokat a földtulajdonlási joguktól, felszámolták anyanyelvi oktatási rendszerüket, bezárták közművelődési intézményeiket és betiltották a görögkatolikus egyház működését. A Visztula hadművelet idejére a szovjet belügyi egységek és a csehszlovák hadsereg osztagai Breszttől Nova Szoncsáig teljesen lezárták Lengyelország keleti és déli határait, hogy elzárják a menekülők útját.
A lengyelországi ukránok a nyilvános vitára egyházi személyeket, neves tudósokat és közéleti személyiségeket hívtak meg. A kongresszus résztvevői – távolodva a közelmúlt történéseitől – igyekeztek választ kapni arra a kérdésre, mit kezdjenek a lengyelországi ukránok 1947-es deportálásának örökségével, és merre vezet a közösség útja a jelenben? Ezeket a kérdéseket nem utolsó sorban a lengyel értelmiségnek és állami intézményeknek címezték, ugyanis a fórumra lengyel résztvevőket is – parlamenti képviselőket, állami tisztségviselőket, tudósokat – többek közt történészeket, szociológusokat –, illetve mindkét országból jogászokat is – meghívtak.
Hartyányi Jaroszlava elmondta, hogy a nagy civil rendezvényen részt vett a Lengyelországi Ukránok Egyesülése, a peremysli Ukránok Háza, a lengyelországi Ukrán Történész Társaság, a Helsinki Emberjogi Alap, a Peremyslben működő Délkeleti Kutatóintézet és a Mitusz peremysli kulturális egyesület. Hartyányi Jaroszlava megjegyezte, hogy az elmúlt 5 esztendő során sokat javult az ott élő ukránok történelmi múltjának hivatalos megítélése. Ezt bizonyítja az is, hogy a peremysli Ukránok Háza 2011-ben – hosszas, az Ukránok Világkongresszusának közreműködésével lefolytatott tárgyalásokat követően – visszakerült az ukrán közösség tulajdonába. Az épületet 1905-ben saját erőből és saját költségén építette az ukrán közösség – pontosította mondanivalóját Hartyányi Jaroszlava, aki arra is kitért, hogy a kitelepített ukránok még nem részesültek lengyel állami kárpótlásban azokért az elvett javaikért, földjeikért, erdeikért és termelőeszközeikért, amiket a Visztula hadművelet során veszítettek el, és az 1947-es megtorlások áldozatait sem rehabilitálták még.
„Részt vettem egy kerekasztal-beszélgetésen, ahol éppen ilyen személyek szólalhattak meg – mondta Hartyányi Jaroszlava. – Nagyon jól emlékeznek az akkor történtekre, az emlékezés sebei máig nem hegedtek be. Fájdalmas volt látni őket és leszármazottaikat, akiknek még mostanáig sem sikerült legyűrniük magukban a kisebbségi érzést, hiszen az állam még nem tett meg mindent megnyomorított polgárai védelme érdekében, illetve az ukrán – lengyel megbékélésért”.
Az egyik plenáris ülésen elmondott beszédében Hartyányi Jaroszlava hangsúlyozta, hogy ezekben a napokban a világ ukránsága lélekben együtt van lengyelországi testvéreivel. A határokon túli ukránság sokmilliós tábora nagyon is tisztában van a 65 esztendővel ezelőtti történésekkel, az ukránok ősi földjeikről történt kényszer-kitelepítésével, a kivégzésekkel, az ukránok szétszóratását célzó letartóztatásokkal és az asszimilációs törekvésekkel. Jaroszlava asszony beszédében megemlékezett azokról a lengyel magánszemélyekről is, akik a kommunista terror éveiben igyekeztek segíteni a megtorlásokat elszenvedő ukránoknak. Hangsúlyozta, hogy az ukránoknak és a lengyeleknek meg kell őrizniük emlékezetükben azt a tényt, hogy bár egyes birodalmak mára szertefoszlottak, politikai örökségük többek közt a nemzetiségi ellentétek szításában él tovább.
Április 29-én az ukrán templomokban ökumenikus istentiszteleten emlékeztek meg a Visztula hadművelet áldozatairól. Ezt követően ifjúsági fórumot, történész találkozót tartottak, kiállítások és dokumentumfilm-vetítések várták a résztvevőket.

Tudósítónktól