№2(118)
április - június
2012 év

Alusta sportolói Erzsébeten

Április 21-22-én, a krími városkából érkezett, ifi korosztályhoz tartozó karatésok és klasszikus birkózók is részt vettek azon a versenyen, amelyen Magyarország és Szlovákia hasonló korosztályú sportolóival mérhették össze képességeiket.  A 13 tagú csapat részvételét a testvérvárosi program keretében szervezte meg Alusta és Pestszenterzsébet. Az ukrajnai vendégek szállását és ellátását a kerületi önkormányzat finanszírozta. 
Anatolij Burij, a kerületi ukrán önkormányzat elnöke, az esemény egyik kezdeményezője elmondta, hogy az itt élő ukránok régi vágya teljesült azzal, hogy alakulóban van Alusta és a kerület közvetlen kapcsolata. Burij úr köszönetet mondott a kerületi képviselő testületnek és személy szerint Szabados Ákos polgármesternek az egyhangú támogatásért és a szükséges pénzeszközök biztosításáért. A kerületi ukrán önkormányzat elnöke elmondta, hogy az idén erzsébeti sportolók utaznak versenyezni, kerületi lakosok pedig üdülni Alustába. Az alustai polgármester meghívására május végén 16 tagú hivatalos kerületi küldöttség utazik a tengerparti városba. A csoportban lesznek üzletemberek és kerületi értelmiségiek is. 
Az együttműködés iránt olyan nagy az érdeklődés, hogy a magyar küldöttség civil tagjai már jó előre, a saját pénzükből vették meg a Krímbe és a hazaútra szóló repülőjegyeket. A kerületben élő ukránok abban reménykednek, hogy a felnövekvő nemzedékek fogják igazán élettel megtölteni a két település közötti kapcsolatokat.