№5(115)
szeptember - október
2011 év

Kijev-2011: külföldön élő ukrán fiatalok fóruma

Augusztus 22-től 30-ig tartották Kijevben az országhatárokon kívül élő ukrán fiatalok első országos találkozóját, amelyen 30 ország 50 ifjúsági vezetője vett részt. A találkozót az Ukránok Világkongresszusának ifjúsági szervezete és a Fiatalok Nemzetközi Mozgalma ukrajnai országos egyesület szervezte.
A hivatalos megnyitóra augusztus 23-án került sor a pedagógusok kijevi művelődési központjában, annak a konferenciának a keretében, amely „A diaszpóra ifjúsága – a külföldön élő ukránság jövendője” címet viselte. A résztvevőket Szvjatoszlav (Sevcsuk) atya, az ukrán görög katolikus egyház feje, Jevhen Csolij, az Ukránok Világkongresszusának elnöke, Aszkold Lozinszkij, korábbi elnök, Hartyányi Jaroszlava, az UVK első elnökhelyettese, az Ukránok Európai Kongresszusának elnöke, Borisz Taraszjuk, az ukrán parlament európai integrációs bizottságának elnöke, Bohdan Havrilisin neves ukrán közéleti személyiség és Mihajlo Ratusnij, az Ukrán Koordinációs Világtanács újonnan megválasztott elnöke köszöntötte. A konferencián nemcsak arról esett szó, hogy a külhoni ukrán fiataloknak meg kell őrizniük a kulturális örökséget és az ukrán szellemiséget az eljövendő nemzedékek számára. Célként jelölték meg azt is, hogy hozzá kell járulniuk a külhoni közösségek közötti kapcsolatok erősítéséhez, lehetőség szerint egységes rendszerbe kell szervezniük a fiataloknak a diaszpóra összekovácsolására irányuló tevékenységét, és ki kell venni a részüket a független, demokratikus ukrán jogállam megteremtéséből. A fórum résztvevői felszólították az ukrajnai ifjúsági szervezeteket, hogy lépjenek kapcsolatba a külhoni ukrán ifjúsági szervezetekkel, és vonják be azokat az ukrajnai oktatási, nevelési, kulturális és tudományos programokba és projektekbe.
Fontos esemény volt a függetlenség 20. évfordulójának megünneplése, amelyet a fiatalok az idén a főváros utcáit elzáró rendőri és titkosszolgálati egységek jelenléte nélkül képzeltek el. Ez a jelenség, és az ellenzék Ukrajnában tapasztalható politikai üldözése felháborította a fórum résztvevőit, amit egyértelműen meg is fogalmaztak az általuk kiadott határozatban: „A külhoni fiatalok számára nagyon fontos, hogy Ukrajna demokratikus, és ami még talán ennél is fontosabb – jogállam legyen. Ezért mi, a Kijev-2011 Fórum résztvevői tiltakozunk a Julia Timosenko, Jurij Lucenko és más ellenzéki politikusokkal szemben alkalmazott politikai leszámolás ellen. Megengedhetetlennek és erkölcstelennek tartjuk a hatalom ilyetén megnyilvánulásait”.
Az Ifjúsági Nemzeti Mozgalom és a Nemzedékek-2020 Egyesület a Függetlenség napja alkalmából népművészeti estet rendezett, amely hazai és külhoni ukrán együttesek mutatkoztak be.

A résztvevők a rendezvény keretében több ismert politikussal és közéleti személyiséggel is találkoztak: Mikola Tomenkóval, a Legfelső Tanács elnökhelyettesével, Borisz Taraszjukkal, a parlament európai integrációs bizottságának elnökével, stb., és ellátogattak az ukrán parlament épületébe, majd megismerkedtek 23 ukrajnai civil szervezet tevékenységével, és rövid körutazást tettek az országban. Eljutottak Kanyevbe, ahol tisztelegtek a Nagy Kobzos emléke előtt, és megtekintették a Sevcsenko Múzeum kiállítását, Csihirinben jártak a Bohdan Hmelnyickij Múzeumban és a Dorosenko bástyán, stb. A Fórum záróakkordjaként színpadra lépett a világhírű Verjovka kórus.