№5(115)
szeptember - október
2011 év

Ukrán konyhaművészet

Töltött paprika

400 g darált hús, 7-10 paprika, 3 evőkanál rizs, 1 sárgarépa, 1-2 paradicsom, 1 hagyma, 2 gerezd fokhagyma, petrezselyem és kapor, 1 evőkanál paradicsompüré, ¼ teáskanál cukor, olaj a sütéshez, só, bors
A paradicsomos-tejszínes mártáshoz: 2-3 evőkanál paradicsompüré, 200 g tejföl, 1-1,5 csésze víz

Előkészítjük a paprikát, majd a tölteléket. A rizst megmossuk, sós vízben megfőzzük és a vizet leöntjük róla. A répát durvára reszeljük. A hagymát apróra vágjuk és 3 percig serpenyőben pirítjuk, majd hozzáadjuk a répát és azzal is időnként kevergetve 4-5 percig tovább pirítjuk. Összedolgozzuk a darált húst a többi hozzávalóval. A paradicsomot meghámozzuk és lereszeljük. A fokhagymát présen áttörtjük. A zöldeket finomra vágjuk. A töltelékhez hozzáadjuk a paradicsomos masszát, a paradicsompürét, petrezselymet, kaprot, fokhagymát, sót, cukrot, borsot és jól összedolgozzuk. Az így elkészült töltelékkel megtöltjük a paprikákat, és serpenyőbe rakjuk.
Elkészítjük a paradicsomos-tejszínes mártást: összekeverjük a tejfölt a paradicsompürével és a vízzel, sózzuk, borsozzuk, majd ráöntjük a paprikákra. Lefedjük a serpenyőt. Közepes lángon felforraljuk, majd takarékon 40 percig főzzük. Miután elkészült, még 10 percig fedő alatt pihentetjük. Tálaláskor meghintjük petrezselyemmel, és tejfölt kínálunk hozzá.

Csokis-diós süti

250 g étcsokoládé, 250 g vaj, 250 g liszt, 350 g porcukor, 4 tojás, 1 tk. szóda, 250 g apróra vágott dió, 1 tk. cukor, növényi olaj a sütéshez
A díszítéshez: 100 g étcsokoládé, porcukor

A csokit darabokra törjük, hozzáadjuk a vajat, és gőz felett megolvasztjuk. Amíg a csokis massza felolvad, jól összekeverjük a tojást, lisztet, porcukrot, szódát, apróra vágott diót és a cukrot.
A csokis masszát levesszük a tűzről és folyamatos keverés mellett hozzáöntjük a tojásos keveréket. A tepsit megkenjük olajjal, beleöntjük a kész masszát és késsel elsimítjuk. Előmelegített sütőben 180 ˚ C-on 30 percig sütjük. Ha elkészült 10-15 percig hűlni hagyjuk, majd megszórjuk porcukorral és olvasztott csokoládéval díszítjük. Rombusz alakúra vágjuk és tálaljuk.

Mátyás Usztinyja receptje Székesfehérvárról

„Narancsos dáliák” torta

Hozzávalók a tésztához: 360 g liszt, 250 g vaj, 2 tojássárgája, 200 g cukor, 60 g brandy, 100 g tejföl
A krémhez: 250 g vaj, 200 g cukor, 1 zacskó (10-12 g) vaníliás cukor, 200 ml tej, 300 g apróra vágott dió, 100 g csokoládé.
A díszítéshez: 10 db  nagyméretű aszalt sárgabarack, kandírozott cseresznye, sárgabarack, csokoládés cukorka.

Felolvasztjuk a vajat, majd hozzáadjuk a cukorral kikevert tojássárgáját. Ehhez adjuk a lisztet, a tejfölt és a brandyt. Dolgozzuk össze tésztát és süssünk belőle 5 db 30 cm átmérőjű kerek lapot. Az egyik lapot az oldalára és a tetejére reszeljük majd.
A krém elkészítése: a diót ledaráljuk, meglocsoljuk forró tejjel, hozzáadjuk a vajat, a cukrot, a vaníliás cukrot és jól összedolgozzuk. A hideg tortalapokat megkenjük és összeállítjuk a tortát. Az első lapot megkenjük a krémmel, és csokit reszelünk rá, a többi tortalapra csak krém kerül. A torta tetejét és oldalát megkenjük krémmel, megszórjuk tésztareszelékkel, majd kandírozott gyümölccsel és csokis cukorkával díszítjük. Középre apróra vágott sárgabarackból dáliát formázunk. Így ez az ünnepi torta elég nagy, több mint 2 kilós lesz. Fogyasztás előtt két napig hűtőben tároljuk.

Jó étvágyat!
Nagyija Muzicsuk