№5(115)
szeptember - október
2011 év

Jubileumi ünnep – ukrán részvétellel

A Váci Ukrán Önkormányzat a többi nemzetiség képviselőivel együtt ünnepelte a városi kulturális központ megnyitásának 35. évfordulóját. A különféle művészeti ágak képviselői, a népművészek és szakácsművészek részvételével zajló eseménysorozat több napig tartott.
Az ünnepség szeptember 23-i megnyitóján az ukrán háziasszonyok nemzeti jelképekkel, ukrán népi hímzéssel és fafaragásokkal díszített asztalon tálalták az ukrán konyha jellegzetes étkeit, édességeit és a népszerű ukrán italokat. Az asszonyok többek közt készítettek derelyét, könnyű salátákat és aszalt gyümölcsökből főztek kompótot. A betérő vendégeket Sikk Krisztina, a városi ukrán önkormányzat elnöke és Demján Natália képviselő kínálta a finomságokkal. Jól esett, hogy sokan voltak kíváncsiak a megkóstolt ételek elkészítésének titkaira, amit háziasszonyaink szívesen megosztottak az érdeklődőkkel.
Az ünnepség résztvevőit Fördős Attila polgármester köszöntötte. Nagy örömöt szerzett a vendégeknek a szimfonikus zenekar is, amelyet Farkas Pál vezényelt.
A helyi kultúra otthonának jubileumi ünnepségsorozata szeptember 29-én folytatódott. Ezen a napon több váci kórus és zenei együttes lépett színpadra. Az ukrán önkormányzat nagy örömmel tett eleget Iványi Károlyné igazgatónő felkérésének, és ukrán népművészeti alkotásokból rendezett kiállítást a kulturális központban. Szeptember 29-én a váciaknak módjuk nyílt megtekinteni Muzicsuk Anatolij és Nagyija emléktárgyakból összeállított szerény tárlatát. A házaspár rendszeres résztvevője a váci kulturális központban rendezett bemutatóknak.
Vác emblematikus kulturális intézménye 35 esztendővel ezelőtt tárta ki kapuit a közönség előtt. Azóta rendszeresek e falak között a különféle idényjellegű művészeti fesztiválok, színházi előadások, hazai és külföldi képzőművészek kiállításai. A kulturális központ számos szakkör otthona is.
Amióta működik Vácott az ukrán nemzetiségi önkormányzat, a váciak találkozhattak lvovi, ungvári, beregszászi és kaluzsi előadóművészekkel és együttesekkel, többek közt a kárpátaljai Turja völgye táncegyüttessel is. Hartyányi Jaroszlava, az Ukrán Országos Önkormányzat és a Magyarországi Ukrán Kulturális Egyesület elnökének részvételével tudományos tanácskozást is tartottak Vácott az 1932-33-as ukrajnai nagy éhínségről. Itt mutatkozhattak be olyan ukrán gyökerekkel rendelkező képzőművészek, mint Puha Péter, Hembik Olekszandr és Vlagyiszláv Najgyonov. Mértékadó előadást tartott az ukrán történelemről Mihajlik Iván önkormányzati képviselő, aki azóta, sajnos eltávozott közülünk. Számos alkalommal rendezték meg a nemzetiségi konyhaművészeti napokat is, amelyen méltóképpen képviseltette magát az ukrán konyha is.

Sikk Krisztina