№5(115)
szeptember - október
2011 év

Ukrán művészek színes kavalkádja Prágában

Szeptember 25-én Prágában művészeti estet rendeztek „Színeink a világban” címmel a csehországi ukrán közösség fiatal együtteseinek közreműködésével. Az ünnepet a prágai „Forrás” szövetség szervezte ukrajnai bevándorló munkások, valamint a csehországi „Ukrán iniciatíva” egyesület támogatásával, mely elsősorban a háború utáni ukrán emigrációs hullámot képviseli.
A résztvevők ukrán tánccal, énekkel és népies humorral szórakoztatták a népes közönséget. A versenyben kreatív és talpraesett ukrán fiatalokból álló humoristák csoportjai vettek részt úgy, mint a „Tengeri farkasok” és a „Prágai hattyúk”.  Az esemény díszvendégei alkották a zsűrit, amely a bulgáriai, görögországi és szlovákiai ukrán közösségek tagjaiból és vezetőiből állt.
A magyarországi ukránokat az UOÖ és a MUKE elnöke Hartyányi Jaroszlava képviselte, aki a zsűrit is vezette. A fesztivál lett az előjátéka a hagyományos Ukrán Kulturális Napoknak, melyet a Csehországi Ukrán Iniciatíva szervez október 17. és 23. között.
 Az Európai Ukránok Kongresszusának elnöke, Hartyányi Jaroszlava megosztotta velünk néhány személyes benyomását:

- Az utóbbi időben a Csehországba dolgozni érkező ukránok magas szintű közösségi aktivitást tanúsítottak. Több új kulturális egyesület alakult. Nagyon tetszett, hogy a korábbi ukrán emigránsok aktívan együttműködnek azokkal a honfitársaikkal, akik még Ukrajnában születtek. Nyugat-Európában sajnos nem mindenütt tapasztalható ilyen közeledés. Csehországban a régi ukrán diaszpóra tagjai segítenek az új hullám képviselőnek a támogatások megszerzésében és a kulturális-művészeti projektek végrehajtásában, valamint szervezetileg és morálisan is támogatják őket. Másrészt az Ukrajnából bevándorlók sem maradnak adósok. Aktívan látogatják a közös eseményeket, és tömegesen járnak a két ukrán templomba, így mind a görög katolikus, mind az ortodox templom hétvégén és ünnepnapokon telve van. Ilyen tömeget utoljára Spanyolországban láttam. Nem is számítottam ilyen sok emberre a szentmisén. A fiatalok, akik felléptek a fesztiválon, nagyon elégedettek voltak a zsűrizéssel és ígértet tettek, hogy legközelebb még jobbak lesznek.

A csehországi ukrán vezetőkkel folytatott megbeszélések során a Jaroszlava asszony kifejezte afeletti aggodalmát, hogy nem túl rózsás az ukrán munkavállalók helyzete az országban. Hivatalos források szerint 130 ezer ukrán állampolgár dolgozik Csehországban, azonban nem hivatalosan ez a szám elérheti a 200 ezret is. Később Ukrajna csehországi nagykövetével folytatott tárgyalások alkalmával, I. Hricak sajnálattal állapította meg, hogy minden évben közel 1500 ukrán állampolgárságú gyermek születik Csehországban, és egyáltalán nem biztos, hogy valaha is hazatérnek. A nagykövetség tartja a kapcsolatot az ukrán közösséggel a konstruktív társadalmi együttműködés jegyében.
Jaroszlava asszony szerint a Csehországban dolgozó ukránokat olyan pozitív tulajdonságok jellemzik, mint, hogy megbíróznak a nehézségekkel, kitartóak, valamint képesek arra, hogy megtörjék a kisebbségekkel szembeni sztereotípiákat. Nagyon sok valamikor migráns munkavállaló sikeresen integrálódott a cseh társadalomba, tiszteletreméltó helyet foglalnak el az ország oktatási rendszerében, a termelésben vagy a kereskedelemben, nem felejtve a származásukat és az ukrán közösségeikben továbbra is az ukrán ügyért tevékenykednek.

Hromada tudósítója