№4(114)
július - augusztus
2011 év

Ukránok a váci fesztiválon

A vonat egy félóra alatt teszi meg az utat a budapesti Nyugati pályaudvarról Vácra. Egyébként ez volt az első magyarországi vasútvonal, amelyet 1846-ban adtak át a forgalomnak. A közel negyvenezer lakosú észak-magyarországi város jelentős történelmi múlttal, vallási hagyományokkal, változatos kulturális élettel rendelkezik. Vendégszerető lakossága immár 19. alkalommal látta vendégül július 29. és 31. között a nemzetközi kulturális fesztivál résztvevőit – színészeket, festőket, népművészeket. Fördős Attila polgármester köszöntőjében hangsúlyozta, hogy a közel ezer esztendős város kulturális tevékenységének egyik legfontosabb része a kultúra szerepének növelése és a kulturális örökség gondozása. A fesztivál rendezvényein rendszeresen szerepelnek a városban élő öt nemzeti kisebbség képviselői, köztük az ukránok is.
Az állomásról hosszú, szépen rendben tartott út vezet a városközpontba, a Március 15. térre, ahol már állt a nagyszínpad, előtte pedig a székek sokasága. A közelben, a városi képtárban is bemutatkozhattak a kisebbséghez tartozó művészek. Az ukránokat Vlagyiszláv Najgyonov képviselte.
Szinte lélegzetüket visszafojtva várták a látogatókat a váci templomok és a Bazilika, hogy feltárják előttük sok évszázados titkaikat, és becsábítsák az egyházi zene és a klasszikus muzsika híveit.
Lejjebb, a Duna-parti sétányon is állt egy kisebb színpad, ahol a fiatal művészek mutatták be műsorukat. Ahogy tovább mentünk a sétányon, elérkeztünk a játszótérre, ahol három napon át szórakozhattak a legkisebbek. A sétány fő attrakciója azonban a népművészek kirakodóvására volt. Magyar népi kerámiák, hollóházi porcelán, Duna-menti és balatoni borok, kézműves ékszerek, ruhák, cipők, édességek csalogatták a közönséget. Az erdélyiek hagyományos termékeiket – irha kabátokat és mellényeket, fejfedőket, hatalmas hófehér szőrméket, stb. – hozták el Vácra. A fafaragók megtanították az érdeklődőket, hogyan kell fából edényt készíteni, a fazekasok az agyagozás tudományába avatták be a kíváncsiskodókat, a bőrösök öveket és pénztárcákat készítettek a közönség szeme láttára, a kovácsoktól bárki vehetett egy, még forró szerencsepatkót, a festők festettek, a pékek illatos kürtős kalácsot sütöttek igazi kemencében… Az élményeket lehetetlen leírni, azokat át kell élni!
A kisebbségek népművészeti tárgyai között ott voltak az ukránokéi is, többek közt Muzicsuk Nagyija ékszerei. Jó volt látni, hogy az egyedi darabok felkeltették a közönség érdeklődését és nagy sikerük volt. Itt vehették kézbe az érdeklődők a Magyarországi Ukrán Kulturális Egyesület kiadásában megjelent könyveket és sajtótermékeket.
A szombati program keretében lépett színpadra a Kárpátaljai Népi Együttes 16 tagja. Natália Petij-Potapcsuk művészeti vezető és Balogh Klára koreográfus tanítványai az Ukrajna köszönt titeket című dallal üdvözölték a közönséget. A műsor 19 magyar és ukrán népdalból, és mozgalmas tánckompozíciókból állt.
A rendezvényen megjelent Hartyányi Jaroszlava, a magyarországi Ukrán Országos Önkormányzat elnöke, és más városok ukrán önkormányzatainak képviselői.

Tudósítónktól