№2(112)
március - április
2011 év

Sevcsenko napok Magyarországon

Miskolc

foto

Akár jelképesnek is tekinthetjük, hogy Ukrajna nagy költője, Tarasz Sevcsenko márciusban született és akkor is halt meg, Magyarországnak pedig akkor van az egyik legnagyobb nemzeti ünnepe – az 1848-as forradalom és szabadságharc kezdetének időpontja. A szabadságharc költője pedig Petőfi Sándor volt. Mindkét költő verseiben nemzete függetlenségéért és szabadságáért harcolt. Mindkét költőnek nehéz sors jutott osztályrészül, verseik azonban halhatatlanokká tették őket.
„Szabadság: Tarasz Sevcsenko és Petőfi Sándor költészetének legértékesebb hagyatéka” – ez a gondolat volt a vezérfonala annak a miskolci irodalmi műsornak, amelyet a városi ukrán önkormányzat rendezett 2011. április 6-án, a Fazekas utcai iskola nagytermében.
Az estet a helyi ukrán önkormányzat elnöke, Ignácz Mária nyitotta meg. Köszöntötte az est díszvendégeit, többek közt Rózsahegyi Katalin kisebbségügyi előadót, a bolgár, német, lengyel, görög és szlovák népcsoportok képviselőit és a többi meghívottat.
Az ukrán és a magyar Himnusz elhangzása után Ruscsak Katerina emelkedett szólásra, aki a két zseniális költő életének és munkásságának hasonlóságairól beszélt.
A két költő tisztelőit ünnepi műsorral örvendeztették meg a magyarországi ukrán közösség amatőr előadóművészei. A változatos műsorban Sevcsenko verseit magyarul, Petőfiét pedig ukrán nyelven is megszólaltatták az előadók, nagy sikert arattak a zenészek is, többek közt a Miskolcon nagy szeretetnek és elismerésnek örvendő Vihula Mihajlo gitárművész.
A sikeres Sevcsenko est bebizonyította, milyen rendkívüli szervezőkészséggel rendelkezik a városi ukrán önkormányzat.