№2(112)
március - április
2011 év

Sevcsenko napok Magyarországon

Komárom

foto

A Komáromi Ukrán Önkormányzat immár tizenkét esztendeje színvonalas műsorral emlékezik meg a nagy ukrán költő, festőművész és gondolkodó születésnapjáról. Az idei esztendő sem jelentett kivételt. A polgármesteri hivatal díszterme vendégváróan tárta ki ajtaját az ukrán dal, zene, költészet és tánc nagyszámú tisztelője előtt. A meghívottak között köszönthettük a város polgármesterét, a városi és az ukrán önkormányzat, a komáromi értelmiség és ifjúság képviselőit, a budapesti ukrán nagykövetség diplomatáit és a MUKE budapesti aktivistáit.
Az estet Kravcsenko György, a Komáromi Ukrán Önkormányzat elnöke nyitotta meg, hangsúlyozva, hogy a polgármesteri hivatal támogatásának köszönhetően új lehetőségek és távlatok nyíltak a városban élő ukránok előtt. Az elnök örömmel mutatta be a Kárpátaljai Akadémiai Népi Énekkar művészeit.
 Hartyányi Jaroszlava, az Ukrán Országos Önkormányzat és a Magyarországi Ukrán Kulturális Egyesület elnöke a két nép és kultúra hasonlóságairól és kölcsönhatásairól, valamint Sevcsenkonak ebben a folyamatban játszott szerepéről beszélt. Az egybegyűlteket köszöntötte Molnár Attila polgármester is.
A Natália Petij-Potapcsuk vezette kárpátaljai együttes műsora ukrán és magyar népdalokból, táncokból és dallamokból állt. Az előadás színvonala a legkényesebb ízlésnek is megfelelt. A szólisták – Tóth Sándor, Szádvári Jana, Matyóka Olga, Mackó Natália, Timkó Viktor és a többiek rendkívül szépen, tisztán és tökéletesen énekeltek.
Két fiatal táncos – Kohán Anna és Baleha Jurij – mesterien adták elő a táncokat, amelyeket Balogh Klára ukrán Érdemes Művész tanított be.
A műsor záróakkordjaként Tóth Sándor adott elő egy magyar népdalcsokrot, majd hangulatos fogadásra invitálták a vendégeket.
A Komáromi Ukrán Önkormányzat ünnepi rendezvényét támogatta az UOÖ és a város polgármesteri hivatala.

Muzicsuk Nagyija