№2(112)
március - április
2011 év

Budapesti ukrán Húsvét

foto

A hagyományos húsvéti liturgiára április 24-én, a budapesti Szent Flórián templomban került sor. A misén a fővárosban élő ukránokon kívül vidékről érkezett honfitársaink is részt vettek. Az ünneplőbe öltözött hívek közül számos férfiember viselt olyan csodálatosan hímzett ukrán inget, hogy az bármelyik népművészeti bemutatón megállta volna a helyét. Mi több, több magyar résztvevő is ilyen inget viselt, ezzel is kifejezve hagyományaink tiszteletét.
Szemet gyönyörködtetőek voltak a szentelésre váró, színes húsvéti kosarak: a hímes tojások változatos ornamentikája, az étvágygerjesztő sonkaszeletek, az ünnepi kalácsok és sütemények, a szép üvegekbe töltött vörösborok rubinja és a borostyán-sárgán csillogó fehérborok az otthon melegét idézték.
A gazdasszonyok ugyan elsősorban családjaiknak készítették a finom falatokat, de a közösségről sem feledkeztek meg. A VIII. és IX. kerületi képviselőnők például a hívek elé varázsoltak egy gazdagon megterített asztalt, feledtetve a böjti napokat.
De ne szaladjunk előre. Az ünnepi lakomát megelőzte az istentisztelet, amelyet Puskás László görög katolikus pap celebrált. A húsvéti mise méltóságát emelte a Szent Efrém férfikar. Ha arra gondolunk, hogy az előadóknak magyar az anyanyelve, csak ámulni tudunk, hogy az ukrán és ószláv nyelven megszólaltatott archaikus egyházi énekek milyen tisztán és érthető frazeológiával hangzottak fel.
A szeretet mindig az egységet szolgálja. A gyűlölet, az önteltség, a szűkmarkúság, a haszonlesés és az önimádat pedig megosztottsághoz vezet. Az igazi szeretet elválaszthatatlan az áldozatkészségtől és távol áll tőle a haszonszerzés vágya. Erre az erkölcsi alapvetésre építettek annak idején a Krisztus-hívő új keresztények, és eme a gyökerekhez szeretnének visszatérni a XXI. században élő hívők.
A mise végén a lelkipásztor köszöntötte a 90 éves Drahomanova-Bartai Natáliát. Hartyányi Jaroszlava virággal és Natália asszonyról készült portréval ajándékozta meg az ünnepeltet. A Szent Efrém kórus a Sok és jó esztendőt kezdetű dallal gratulált, a barátok és ismerősök pedig erőt, egészséget és minden jót kívántak az ősi poltavai kozák családból származó idős hölgynek.
Ezt követően a templom melletti kis parkban került sor a pászkaszentelésre és az ünnepi lakomára.

Tudósítónktól