№2(112)
március - április
2011 év

Kvitka Ciszik nemzetközi énekverseny

Az első közös ukrán-amerikai projektet – A feledhetetlen Kvitka – 2007-ben kezdeményezte az Egyesült Államokban, az Ukrán Amerikai Koordinációs Tanács támogatásával Alex Guttmacher ukrán származású producer. 2007 és 2010 között New Yorkban, Philadelphiában, Long Islanden, New Jerseyben, Kijevben, Odesszában, Juzsnijban, Lvivben és Ivano-Frankivszkban zajlottak Kvitka Cisyk nevéhez köthető rendezvények. A rendezvénysorozat következő eseménye a nevét viselő nemzetközi énekverseny lesz.
Az ukrán románcok előadói egy olyan kulturális és művészeti esemény részesei lesznek, amelynek célja az ukrán nemzet szellemi értékeinek felkutatása és új életre keltése. A gyerekeket és a fiatalokat ösztönözni kell arra, hogy megtanulják és értsék a hagyományos és modern ukrán dalkincs legszebb darabjait, népszerűsítsék a kitűnő ukrán énekesnő, Kvitka Cisyk munkásságát. Nem elhanyagolható célkitűzés továbbá a tehetségkutatás és a felfedezettek pályájának egyengetése sem.
A verseny elindítói és szervezői: az Ukrán Amerikai Koordinációs Tanács, az ArtEmes (USA), valamint a Galíciai Fesztiválok civil szervezet. Társrendező: a lvovi Nemzeti Műszaki Egyetem nemzetközi oktatási, kulturális és külkapcsolatokkal foglalkozó intézete.
A versenyt anyagilag és szervezőmunkával mecénások és szponzorok támogatják.
 A verseny külföldi résztvevői: Oleszja Litnevszki (Észtország), Vaszil Kolomanovszkij (Lettország), Szvitlana Szaszu (Moldova) Mihajlo Zrada (Lengyelország), Eduard Natocsev (Oroszország), Mihajlo Kolotilo (Románia), Szvitlana Mahno (Egyesült Államok), Medenci Román (Magyarország). Ukrán résztvevők: Olga Akulova (Donyeck), Tetjana Lavriv (Ivano-Frankovszk), Okszana Muha Lvov), Lucina Hvoroszt (Harkov) és Vitalij Szobolev (Csernivci).
Zsűritagok: Nina Matvijenko (elnök), Alex Guttmacher, Olekszandr Hornosztaj, Vaszil Lazarevics, Kirilo Sztecenko és Ljubov Zubko.