№1(111)
január - február
2011 év

Ukrán konyhaművészet

Ukrán farsangi ételek

Az ukrán néphagyományban a farsangot, a természet tavaszi ébredésének ünnepét számos névvel illették. Farsang farkának is nevezték a nagyböjt előtti utolsó hetet, amikor általában már kevesebb húst és több tejes ételt fogyasztottak. A legnépszerűbb hagyományos étel a vajjal és tejföllel kínált túrós derelye. A „húshagyó” hagyományos étele a sertéskörömmel készített kocsonya is. Ez az utolsó nap, amikor még ehetünk kocsonyát.

Kocsonya

Hozzávalók: 1 kg sertésköröm, 1. 3 l víz, egy-egy fél sárga- és fehérrépa, fél fej hagyma, 2 – 3 gerezd fokhagyma, 2 babérlevél, só és bors – ízlés szerint.

Ukrán népi étel, amelyet hagyományos recept szerint készítenek. Főzhetünk kocsonyát marhahúsból, sertéshúsból vagy körömből, de baromfihúsból is. A kellemesebb ízhatás elérése érdekében a főzés befejezése előtt egy órával az erőlevest hagymával, sárga- és fehérrépával és babérlevéllel ízesítjük. A kocsonyát 4 óra hosszat főzzük kis lángon mindaddig, amíg a hús el nem válik a csonttól. Ekkor kiszedjük a húst, leszedjük a csontról, feldaraboljuk és tányérokba adagoljuk. A levet megszórjuk zúzott, vagy apróra vágott fokhagymával, megsózzuk, felforraljuk, majd levesszük a tűzhelyről és hagyjuk egy kicsit hűlni. Utána leszedjük a tetejéről a felesleges zsírt, gézen vagy sűrű szövésű szitán átszűrjük és a tányérokba adagolt húsra öntjük, és hideg helyre tesszük. A kocsonyát reszelt tormával, mustárral és őrölt borssal kínáljuk.

Túrós derelye

Hozzávalók: 3 pohár búzaliszt, ¾ pohár tej vagy víz, 1 tojás, ½ teáskanál só. A töltelékhez: 80 dkg túró, ½ pohár cukor, 1 tojás.

A derelye tésztája általában búzalisztből készül vízzel, tojással és sóval. Hideg vizet használjunk, mert azzal hosszabb ideig marad nedves a tészta és jól ragad. Víz helyett használhatunk tejet vagy kefirt is. Rugalmas, a kezünktől elváló tésztát gyúrunk, majd kinyújtjuk, és pohárral vagy pogácsaszaggatóval kerek lapocskákat vágunk, melyek közepére helyezzük a tölteléket, majd félbehajtjuk, a széleit jól összenyomkodjuk. A kész derelyéket forrásban levő vízben 5 – 6 percig főzzük – amíg fel nem jönnek a víz felszínére. A kész derelyéket leszűrjük, tálba öntjük, meglocsoljuk olvasztott vajjal, óvatosan összerázogatjuk, hogy mindenhová jusson a vajból, és a derelyék ne ragadjanak össze.
Tálaláskor a derelyéket újra meglocsoljuk vajjal, megszórjuk porcukorral, és tejföllel kínáljuk.

Hajdinalepény

Hozzávalók: 4 pohár hajdinaliszt, 4. 5 – 5 pohár tej, 5 dkg élesztő, 1 teáskanál só, 5 dkg vaj a serpenyő kivajazásához, 10 dkg vaj a tésztához.

A régmúltban farsangkor naponta sütöttek hajdinalepényt, amivel a rokonokat és a szomszédokat vendégelték meg. A hajdinalisztet keverjük el 2 ½ pohár meleg tejjel, majd adjuk hozzá a langyos tejben megfuttatott élesztőt, és fakanállal dolgozzuk ki simára. Sokszor felesben használtak a lepényhez búza- és hajdinalisztet. Sütés előtt egy órával a tésztát leforrázzuk 2 pohár forró tejjel vagy vízzel, hozzáadjuk a sót, letakarjuk, és meleg helyen hagyjuk megkelni. A serpenyőt kivajazzuk, felforrósítjuk, beleöntünk egy palacsintányi tésztát, egyenletesre forgatjuk. Amikor a lepény felemelkedik és pirulni kezd, meglocsoljuk vajjal, megfordítjuk és pár másodperc sütés után tányérba csúsztatjuk. A hajdinalepényt forrón kínáljuk.

Jó étvágyat és jó mulatást!
Jó étvágyat!
Nagyija Muzicsuk