№1(111)
január - február
2011 év

Karácsony Miskolcon

foto

2011. január 14-én Miskolcon élő honfitársaink a város egyik zeneiskolájában ünnepelték az ortodox naptár szerinti Karácsonyt és Újévet.
A vendégeket a miskolci ukrán önkormányzat elnöke köszöntötte. Köszöntőjében elismeréssel szólt a miskolci ukránok önkormányzati szervezetének a nemzeti kultúra népszerűsítése, az anyanyelv és a hagyományok őrzése terén végzett munkájáról.
Mária asszony elmondta, hogy Magyarországról eltérően, Ukrajnában a Juliánus naptár (az un. Régi stílus) szerint ünneplik  a Karácsonyt – január 7-én, az Újévet – január 14-én és a Vízkeresztet – január 19-én. Szólt arról is, hogy szülőföldünkön az emberek ősidők óta gazdagságot, boldogságot, békességet és nyugalmat kívánnak ezen a napon a háznépnek.
Az est házigazdái mindent megtettek annak érdekében, hogy a vendégek megérezzék a népi hagyományok hangulatát.
A hímzett abrosszal leterített asztalon sorjáztak az ünnepi étkek és kellékek: szalmabáb, kereszt, a Szűzanya, gyertya, kalács, édes túró. Az ünnepi asztal roskadozott az ukrán háziasszonyok készítette finomságoktól. Néhány különleges ételt a hivatásos szakácsok is megirigyelhettek volna!
Az ünnepi hangversenyt Vihula Mihajlo gitárjátéka nyitotta. Nagyon jól állt rajta a hímzett ünnepi ing. A koncerten a fiatal zenetanár több tanítványai is részt vett.
A vendégek örömmel énekelték a gyermekkorukból jól ismert kolindákat és dalokat.
Rövid ima után asztalhoz ültek a vendégek. A szép családi ünnep igazán jól sikerült: a vendégek vidáman élcelődtek egymással, kántáltak és nagyon jól érezték magukat a mi ukrán ünnepünkön.
Az ukrán vendégszeretet magával ragadta az ünnepen részt vevő magyar vendégeket is, akik arról is meggyőződhettek, hogy az ukránok nemcsak dolgozni, hanem ünnepelni tudnak.
Legyünk hát boldogok és büszkék gazdag történelmünkre, nagy és bőkezű szülőföldünkre, arra földre, amelyet Ukrajnának hívunk!

Ignácz Istvánné