№1(111)
január - február
2011 év

Ukrán vigasság Komáromban

foto

Komárom, a szlovák határ menti magyar város polgármesteri hivatalában december 17-én karácsonyi ünnepséget rendeztek. Kravcsenko György, a városi ukrán önkormányzat elnökének meghívására a rendezvényen részt vettek a Magyarországi Ukrán Kulturális Egyesület Vasárnapi iskolájának tanulói is. Az ünnepségen részt vett Hartyányi Jaroszláva, az Ukrán Országos Önkormányzat elnöke és a komáromi ukrán önkormányzat képviselői. A rendezvény házigazdái Molnár Attila polgármester és helyettesei voltak.

A polgármesteri hivatal díszterme zsúfolásig megtelt érdeklődőkkel, akik kíváncsian várták a magyar, német és ukrán együttesek műsorát. A gyerekek és szülők csoportja Muzicsuk Nagyija vezetésével elsőként léphetett a színpadra, hogy egy vidám, ukrán karácsonyi népszínművel örvendeztesse meg a közönséget. A gyerekek, hogy életre kelthessék a régi néphagyományokat, már évek óta ismerkednek a karácsonyi népszínművekkel. Kolindákat, dalokat és szerepeket tanulnak, kosztümöket, különféle karácsonyi kellékeket és díszeket készítenek.
A csoport saját, bemutatkozó dalocskával lépett a színpadra, majd kolindák és versek következtek. Együtt énekelték a „Jó estét, gazduram!” népszerű kolindát. Több kolindát adott elő a csoport legfiatalabb tagja, Flinn Anna, majd hasonló repertoárral állt a közönség elé Popovics Andriján, Silo Szonja, Román Krisztián, Dezső Laura és Dániel. Jókívánságságaikat tolmácsolták a házigazdáknak és a vendégeknek Sarikaja Denisz és Dzvonár Anatolij:

Hol kecske jár, ott rozs terem,
Hol nem jár, ott kipusztul;
Hol a kecske top-top,
Ott a rozsból hét zsúp,
Hol a kecske szarvakkal,
Ott a rozs asztaggal,
Hol a kecske farkastul,
Ott a rozs bokrostul…

Jamkovenko Olekszij kíséretével hangzottak el a  „Fényes csillag gyúlt az égen” és az „Új öröm köszöntött ránk” kezdetű kolindák. A közönség hallgatta az ukrán szót, örült a gyerekek dalainak, és tapssal honorálta a népszínmű ifjú előadóit. A koncert után a gyerekek kivonultak a polgármesteri hivatal előtti térre, ahol már várták őket a meglepetések: diós és mákos beigli és más finomságok. A rendezvény programjához tartozott még a téren álló egyik nagy karácsonyfa feldíszítése a saját készítésű díszekkel és nemzeti jelképekkel. A gyerekek vidáman láttak hozza a fenyőfa díszítéséhez – ukrán nemzeti színű szívecskéket, angyalkákat  és  gömböket aggattak az ágaira. A hó és a fagy ellenére vidámak voltak és nagyon jól érezték magukat. Ünnep lévén, a karácsonyi ajándékok is megérkeztek. A polgármesteri hivatal nevében személyesen Hornik Rudolfné polgármester-helyettes osztotta a meglepetéseket.
Az est ünnepi fogadással ért véget, amelyen részt vetek az ukrán közösség tagjai is. A jó hangulatú beszélgetés közben is szóltak a kolindák és az ukrán népdalok, vidám gyermekkacaj töltötte be a teret.

Tudósítónktól