№6(110)
november-december
2010 év

A Kolo Énekegyüttes és Violetta Dutcsak koncertje

foto

Az 1932-33-as ukrajnai éhínség emléknapjára meghívást kapott az Ukrán Országos Önkormányzattól az ivano-frankivszki  Kolo Énekegyüttes és Violetta Dutcsak banduraművész.

Eljöttek az esti előadásra a magyarországi ukrán közösség tagjai, a Forrás vers- és prózamondó verseny résztvevői és a meghívott vendégek. A vendégek közt köszönthettük a Magyar Nemzetőrség küldöttségét- az 1956-os magyar forradalom résztvevőit, – Mátyás Sándort, a Gloria Victis alapítvány elnökét és Balogh Istvánt, a magyarországi Ukrán Nagykövetség tanácsosát.

A koncert előtt zenés köszöntőt mondott Veszelka Márta, a Szent György Rend lovagja, a Szent Korona Társaság tagja. A magyar nemzeti zászlóról szóló, Piros szív, fehér hó és zöld remény című dalával emlékezett meg az 1932-33-as ukrajnai éhínség áldozatairól, és őszinte együttérzéséről biztosította az ukránokat.

Ezt követte az ivano-frankivszki vendégművészek koncertje. Violetta Dutcsak műsorvezető és előadóművész bemutatta a közönségnek a Kolo Énekegyüttest: Miroszláv Petrik ukrán Érdemes Művészt, Igor Demjanecet és Petro Csolovszkijt. Az együttest Petro Csolovszkij, a Kárpát-melléki Vaszil Sztefanik Nemzeti Egyetem docense alapította 1994-ben. Fennállása alatt az együttes nemcsak Ukrajnában szerzett ismertséget, hanem bejárta Lengyelországot, Németországot, Angliát, Franciaországot, Szlovákiát és Romániát is. Repertoárján ukrán népdalfeldolgozások, az ukrán népfelkelő sereg katonanótái, kolindák szerepelnek.

A budapesti emlékest felidézte az ukrán történelem hősi és tragikus lapjait. Megszólaltak az ismert és az ukránok által nagy tiszteletben tartott hazafias dalok, amelyek különös érzelmeket váltottak ki, elsősorban a bandurakíséretnek köszönhetően. Violetta Dutcsak itt is előadta a Gyertya című dalt, amelynek szövegét – az 1932-33-as ukrajnai éhínség áldozatainak emlékére – Bohdan Sztelmah írta. Megszólaltatta a Kobzosok elvesztése című rekviemet is, amely a sztálini rendszer által 1934-ben meggyilkolt költőknek állít emléket.
Hartyányi Jaroszlava személyesen ismertette minden műsorszám tartalmát magyar nyelven. A közönség vastapssal mondott köszönetet az előadóknak.

Tudósítónktól