№2(106)
március - április
2010 év

Tudósítás a nyíregyházi Vasárnapi Iskoláról

foto

Interjú Szofilkánics Judittal, a Vasárnapi Iskola ukrán nyelv tanárával

 - Legyen szíves, mondja el, hogyan alakul a Vasárnapi Iskola helyzete? Milyen eredményeket értek el a gyerekek az ukrán nyelv tanulásában?
- Azt kell mondanom, hogy figyelemre méltó a gyerekek és szüleik komoly hozzáállása a kezdődő ügyhöz, azaz az ukrán nyelv tanulásához. Attól függetlenül, hogy a gyerekek és szüleik is nagyon elfoglaltak, a foglalkozások rendszeresen zajlanak. A rokonok is segítenek a fogalakozásokat érdekessé és tartalmassá tenni. 2010. február 18-án Kovalenko Halina Kirilivna, újságíró – Fedor Iszaak nagymamája – beszélt a gyerekeknek az anyanyelv tanulásának és ápolásának fontosságáról. Az aznapi órák mottója a következő volt: „Aki az anyanyelvét elfelejti, azt az Isten megbünteti.” Halina Kirilivna gyakori vendége a foglalkozásainknak, így például 2010. március 11-én sok érdekeset mesélt a nagy ukrán költőről, Tarasz Sevcsenkóról, könyvritkaságokat, csodálatos hímzett kendőket és rajzokat mutatott a diákoknak a költőtől. A gyerekek verseket olvastak, megtanulták és elénekelték a „Nyögött a széles Dnyeper habja” kezdetű költeményt. Ezen az órán vendégként részt vett Ivan Vaszilovics Ivancso nyíregyházi ukrán főkonzul úr is.
- Vannak e nehézségek a munkájukban?
- Nincsenek. A munka szervezett keretek között zajlik, szoros kapcsolatot ápolunk a szülőkkel is. A Nyíregyházi Ukrán Önkormányzat elnöke, Bodnár Pál úr gondoskodik számunkra a szükséges tankönyvekről és füzetekről. Egyetlen problémánk – az időhiány. Talán célszerűbb lenne két korcsoportban megtartani a foglalkozásokat. Megragadva az alkalmat, szeretném még egyszer megköszönni a szülőknek és a diákoknak az anyanyelv ápolása iránt tanúsított odaadó hozzáállásukat.
- Milyen terveik vannak a jövőre nézve?
- Elkezdtük a felkészülést az ukrán szavalóversenyre, melyet minden évben megrendeznek Budapesten a MUKE és a XI. kerületi Ukrán Önkormányzat égisze alatt. Egy kisebb, ukrán könyvekből álló könyvtár megnyitására is készülünk.
- Kívánok Önnek és a diákoknak sok sikert a munkához.
- Nagyon szépen köszönjük.

Polyák-Voscsák Anita
a Nyíregyházi Főiskola hallgatója