№2(106)
március - április
2010 év

Ukrán kulturális-művészeti est Székesfehérváron

foto

Immár sokadszorra látott vendégül bennünket Székesfehérvár a maga nyugodt méltóságával, tekervényes utcácskáival és barátságos lakosaival. Rögtön látszik, hogy a város vezetésének és lakosainak is van önbecsülése, szeretik a városukat, őrzik a néhai magyar főváros emlékeit. A Székesfehérvári Ukrán Önkormányzat is sokat tesz ezért, azokkal a kulturális rendezvényeivel, amelyek a város fejlődését szolgálják, megismerteti a helybelieket az ukrán néphagyományokkal és művészetekkel.
Így március 28-án a helyi önkormányzat Mátyás Júlia vezetésével megrendezte a soron következő ukrán kulturális-művészeti estet, melynek keretében sor került az ukrán festőművész, Vladiszlav Najgyonov képeiből összeállított kiállítás megnyitójára, valamint a Budapestről érkezett művészházaspár, Makausz Zsuszanna és Scsur Olekszandr klasszikus zenei koncertjére. Az est megszervezésében és lebonyolításban aktívan részt vettek az önkormányzat tagjai is, Németh Alekszandra és ifj. Mátyás Júlia. A rendezvénynek a kertvárosi, festői tavacska partján álló Művelődési Ház adott otthont. Megtisztelte jelenlétével a rendezvényt dr. Csapó Csilla alpolgármester, Szabó Jaroszlava, a Várpalotai Ukrán Önkormányzat elnöke és tagjai, valamint az ukrán művészet magyar és ukrán tisztelői. A vendégeket Mátyás Júlia a Székesfehérvári Ukrán Önkormányzat elnöke köszöntötte. Dr. Csapó Csilla alpolgármester elismerően szólt az ukrán kisebbség munkájáról, valamint a város kulturális életében való részvételéről. A művész, Vladiszlav Najgyonov mesélt festői pályájájáról, a Kárpátok szépsége iránti rajongásáról, és az utánozhatatlan kárpátaljai táj megjelenítéséről vásznain. És valóban, a festő képeiről sugárzik a Kárpátok iránti szeretet, csodálatosan megfestve azokat az év bármely szakában. A tájképeken kívül láthatott a közönség csendéleteket, portrékat, és magyarországi műemlék-együtteseket megörökítő képeket is. Egy ilyen nagyszabású kiállítás megnyitója, jelentős esemény a város művészeti életében.
Ezután a vendégek a koncertteremben foglaltak helyet, ahol az est zenei programmal folytatódott. A műsorvezető, ifj. Mátyás Júlia az ukrán barokk történetét ismertette a közönséggel. Bemutatta a művészházaspárt, Makausz Zsuzsannát és Scsur Olekszandrt, valamint beszélt a művészek alkotásairól. Előadásukban felcsendültek Maxim Berezovszkij, Mikola Liszenko, Mikola Kolesza, Zádori Dezső, Franz Schubert, Saint-Sans, Anatolij Kosz-Anatolszkij, Bohdan Janyivszkij, Vittorio Monti, valamint saját szerzeményeik is, zongorán, klarinéton, szakszofonon és szurmán.
Az est folyamán a vendégek megtekinthettek egy kisebb kiállítást is, melyen kendők, ikonok, hímes tojások, ukrán emléktárgyak és Muzicsuk Nagyija kövekből készített női ékszerei voltak láthatók. Továbbá megismerkedhettek a Magyarországi Ukrán Kulturális Egyesület Hromada című folyóiratának legutolsó számaival, valamint ukránnyelvű kiadványokkal.
A fogadáson a vendégek nyugodt családias körben oszthatták meg élményeiket a sokak által először hallott zeneművekről, valamint áradoztak a csodálatos festményekről. Sok mindennel most találkoztak először, ami elvarázsolta és lelkileg feltöltötte őket. Ez az ukrán önkormányzat által kiválóan megszervezett est, az ukrán kultúra több érdekes oldalát tárta fel magyarok és ukránok számára egyaránt.

A Hromada tudósítója