№1(105)
január - február
2010 év

Ukrán konyhaművészet

Kijevi tekercs

(Ludmilla Szljuzko receptje)

Hozzávalók: 8 szelet kicsontozott sertéskaraj, 20 dkg nyers szalonna, 4 gerezd fokhagyma, só, bors.
A mártáshoz: 1 evőkanál liszt, 1 evőkanál tejföl, 2 pohár víz, őrölt bors, 1 babérlevél.

A húst alaposan verjük ki. A szalonnát a fokhagymával együtt daráljuk le, adjuk hozzá a sót és az őrölt borsot. A hússzeletek egyik oldalát kenjük be a fokhagymás-fűszeres szalonnával, és tekerjük fel, hogy a szalonnás töltelék a tekercs közepébe kerüljön. A kész tekercseket kössük át cérnával, süssük pirosra, és vegyük le róluk a cérnát. A megpirult tekercseket tegyük egy mélyebb lábosba, öntsük rá a mártást, és fedjük le. Mérsékelt tűzön 20-25 percig pároljuk.
A mártás a következőképpen készül: a lisztet pirítsuk aranybarnára, öntsük fel forró vízzel, sózzuk, borsozzuk, majd adjuk hozzá a tejfölt és a babérlevelet, és 20-25 percig forraljuk.

Gyöngykása almával

Hozzávalók: 1 fej hagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál olívaolaj, 15 dkg gyöngykása-dara, 1 zellergumó zöldjével, 20 dkg burgonya, 1 alma, 2 teáskanál szezámmag, 1 teáskanál curry, só, bors, 2 teáskanál borecet.

Vágjuk apróra a hagymát és a fokhagymát, és az olívaolajban pároljuk meg. A darát külön tegyük fel főzni. A megtisztított zellert és burgonyát apró kockákra vágjuk, és a kásához adjuk, szükség esetén forró vízzel pótolva az elforrt vizet. 10 percig főzzük, majd megsózzuk és –borsozzuk, megszórjuk curry-vel, hozzáadjuk a felszeletelt almát, és még 7-10 percig főzzük. Tálalás előtt borecettel ízesítjük, és megszórjuk szezámmaggal.

Burgonyalepény

Hozzávalók: 1 kg burgonya, 1 doboz konzerv kukorica, 1 közepes méretű hagyma, 10-20 dkg bacon, 5 dkg reszelt sajt, 1 édes pirospaprika, só, bors, 1 evőkanál köménymag.

A burgonyából készítsünk pürét – adhatunk hozzá tojást, egy kevés tejet, sót és borsot –, vágjuk apróra a hagymát, kockázzuk fel a bacont, és pirítsuk aranyszínűre. A kukoricát szűrjük le. A pirospaprikát vágjuk apró kockákra, majd az összes hozzávalót keverjük össze, és öntsük egy kiolajozott tepsibe. A tetejére szórjuk a reszelt sajtot és a köménymagot, és 200°C felmelegített sütőben 15-20 percig sütjük.

Diós-aszaltszilvás torta

Hozzávalók: 3 tojás sárgája, 1 pohár cukor, 4 pohár liszt, 20 dkg margarin vagy vaj, 20 dkg tejföl, 1 citrom héja, 0. 5 teáskanál szódabikarbóna, 10-12 g vaníliás cukor.
A tejfölös krémhez: 0. 5 l tejföl, 1 pohár cukor.
A tojásfehérje krémhez:  3 tojás fehérje, 1 pohár cukor, 30 dkg pörkölt dió.

A sárgákat keverjük ki a cukorral, adjuk hozzá a felolvasztott margarint vagy vajat, a tejfölt, a szódabikarbónát (ízét semlegesítsük néhány csepp ecettel vagy citromlével), a vaníliás cukrot és a citromhéjat, majd gyúrjuk össze a liszttel. A tésztát osszuk el háromfelé. Két lapot süssünk aranyszínűre, a harmadik, nyers lapot kenjük be a tojásfehérjéből készült krémmel, amihez kemény habot verünk, folyamatosan adagolva a cukrot és a ledarált, pörkölt diót.  A habos tortalapot mérsékelt tűzön – 80-100°C – készre sütjük. A két alsó lapot kenjük be a tejfölös krémmel, és rakjuk ki aszalt szilvával, és fedjük le a harmadik lappal.

Pászka

Hozzávalók:  1 kg liszt, 22 g élesztőpor, 1-1. 5 pohár tej, 4 evőkanál vaníliás cukor, 10 tojás sárgája, 20 dkg cukor, 1 teáskanál só, 20 dkg vaj, 2 teáskanál konyak, 0. 5 teáskanál őrölt kardamon, 0. 5 teáskanál reszelt szerecsendió, 3 teáskanál reszelt citromhéj, 10 dkg mazsola, 2 evőkanál különféle kandírozott gyümölcs, 3 tojás fehérje.

A megszitált lisztet keverjük össze az élesztővel. A tejet langyosítsuk meg. Egy kisebb edényben készítsük el a kovászt. Ehhez 30 dkg élesztős lisztet keverjünk össze a vaníliás cukorral és egy pohár langyos tejjel. Kézzel vagy robotgéppel keverjük csomómentesre.
30 percig tartsuk meleg helyen, majd adjunk hozzá még 20 dkg lisztet, jól dolgozzuk össze, majd letakarjuk egy tiszta konyharuhával, és 1 órán át kelni hagyjuk.
A tojások sárgáját keverjük ki a cukorral és a sóval, öntsük rá a felolvasztott vajat és a konyakot, jól dolgozzuk össze, és adjuk hozzá a tésztához. Végül gyúrjuk át a maradék liszttel, a fűszerekkel, a citromhéjjal és a tejjel. Jól dagasszuk ki, és meleg helyen kelni hagyjuk.
A gyümölcsöket és a mazsolát forgassuk meg lisztben, adjuk a megkelt tésztához, és dagasszuk át újra. Verjük habbá a tojások fehérjét, öntsük s tésztához, és fakanállal, egy irányban keverve dolgozzuk össze.
Tegyük a tésztát sütőformába – a tészta csak a forma magasságának egyharmadát töltse ki – és pihentessük még 30 percig. 180°C sütőben 40-45 percig süssük, majd mérsékeljük a hőt – 160°C – és még 30 percig süssük.

Jó étvágyat!
Nagyija Muzicsuk