№1(105)
január - február
2010 év

Az Ukrán Kultúra Napja

foto

Február 20-án a Budai Várban találkoztak az ukrán közösség tagjai, az ukrán diplomaták és magánszemélyek, hogy megemlékezzenek az Ukrán Kultúra Napjáról, és megkoszorúzzák a Dnyeszteri sellő almanach első számának megjelenésére utaló emléktáblát, így tisztelegjenek a szerzők, Iván Vahilevics, Jákov Holovackij és Markiján Saskevics emléke előtt. A szerzők iránti hála és köszönet szavaival fordult a megemlékezőkhöz Hartyányi Jaroszláva, az Ukrán Országos Önkormányzat és a Magyarországi Ukrán Kulturális Egyesület elnöke. Megemlítette, hogy az ukrán közösség már 12 esztendeje megünnepli február végén az Ukrán Kultúra Napját. A megemlékezés egy olyan eseményhez kötődik, amely bevonult a legújabbkori ukrán kultúrtörténetbe. Történt pedig, hogy 1837-ben, Budán kinyomtattak egy ukrán nyelvű kötetecskét, a Dnyeszteri sellő almanachot.  A magyarországi ukrán kulturális napok keretében számos rendezvényre, kiállításra, tudományos fórumra és hangversenyre került sor.
A koszorúzást követően az egybegyűlteket meghívták a Szent György Fogadó kiállítótermébe, Vlagyiszláv Najgyonov festőművész kiállításának megnyitójára. A rahói – kárpátaljai – születésű, ma Magyarországon élő festőművészt már kora ifjúságában magával ragadta a Kárpátok festői szépsége. A tárlaton több tájkép mellett szerepeltek csendéletek, épületegyütteseket, virágokat és állatokat megörökítő vásznak.
A Hadtörténeti Intézetben került sor a MUKE és a budapesti ukrán kulturális élet lelkes aktivistái által megalkotott első ukrán naptár bemutatójára. Az este Ljahovics Anna jubileumi koncertjével folytatódott, majd színpadra léptek a vasárnapi iskola tanulói, a Vesznyanka népi zenekar Olekszij Jamkovenko vezetésével, valamint Medenci Román énekes. Az est díszvendégei között köszönthettük a diplomáciai testületek tagjait, a Miniszterelnöki Hivatal tisztségviselőit, a települési ukrán önkormányzatok vezetőit és tagjait és a sajtó képviselőit.
A délelőtt folyamán az Ukrán Kulturális, Oktatási és Dokumentációs Központban ukrán és magyar történészek kerekasztal-beszélgetés keretében vitatták meg az ukrán-magyar kapcsolatok történetét az Árpád-házi királyok és a kijevi nagyfejedelmek korában.