№1(105)
január - február
2010 év

Budapesti ukrán Karácsony

foto

Január 6-ról 7-re virradó éjszaka az ország különböző településein élő ukránok hagyományosan megünneplik a bizánci szertartású Karácsonyt. Számos családban, felelevenítve a népi hagyományokat, fenyőfa helyett, vagy mellette elkészítik az ukrán karácsonyi ünnep „főszereplőjét”, a kalászokból font Apót, szénát szórnak a földre, és gyertyát gyújtanak. Szentestére 12 fogásból álló menüsor, többek közt kutya, derelye, halételek, burgonya, bab, stb. kerül az asztalra. Elmondják az asztali áldást, felidézik a Szent Szűz és Isten fiának legendáját, és kellemes ünnepeket kívánnak egymásnak.
Január 7-én este volt a szentmise, 9-én pedig a betlehemi csillag fényében, a budapesti Bolgár Kulturális Központban gyűltek össze a magyarországi ukránok, hogy közösen ünnepeljék meg Krisztus születését. A Karácsony-estet a VIII. kerületi ukrán önkormányzat rendezte az Ukrán Országos Önkormányzat és az Ukrán Nagykövetség támogatásával. Az ünnepségre eljöttek a székesfehérvári, várpalotai, váci, nyíregyházi és az ország más településein élő ukránok. A budapesti közösség Hartyányi Jaroszláva vezetésével érkezett, a követség képviselőit Dmitro Tkacs nagykövet hozta el, de jelen voltak az ünnepen ukrán diákok és tanárok is.
Ahogy az már Karácsonykor szokás, a vendégeket és a kántálókat a házigazdák – Dana Kozubovics és Szerhij Uhrin – köszöntötték. Amint a vendégek elfoglalták helyüket az ünnepi asztalnál, megjelentek, kezükben csillagokkal és csengettyűkkel az első kántálók, a vasárnapi iskolában tanuló kisfiúk, akik kolindákkal és jókívánságaikkal köszöntötték a jelenlévőket. Őket követték a Kárpátaljai Népi Együttes művészei Natália Potapcsuk vezetésével. Az együttes már többször szerepelt Magyarországon, és nagy elismerésnek örvend nemcsak az ukránok, hanem a magyarok körében is. Erre az alkalomra a kárpátaljaiak igazi ukrán karácsonyi műsorral rukkoltak ki: hagyományos kellékekkel, gyönyörű kosztümökben, magas színvonalú előadásban szólaltatták meg a kolindákat.
A műsoros est keretében színpadra lépett Anna Ljahovics, a Magyarországi Ukrán Kulturális Egyesület szólistája, aki ukrán népdalokat és kolindákat adott elő. Jó volt hallgatni a fiatal bandura-triót – Natalka és Szofia Lajhutot és Irina Uhrint, akik Olekszij Jakovenko irányítása alatt szólaltatták meg hangszerüket. Ez az este sem múlhatott el igazi művészeti meglepetés nélkül, amelyet ez alkalommal Emmanuel Flores francia táncos szolgáltatott kortárs koreográfiák néhány részletével. A művész a San Remo-i Nemzeti Balett táncosa és tanára. Útban Nyugat-ukrajnai turnéjára, ukrán feleségével látogatott el hozzánk.
Természetesen nem maradhatott el a hagyományos ukrán ünnepi vacsora sem. Az ünnep hangulatát csak fokozta a Zimmermann Béla vezette Szumereki együttes, amely ismert ukrán népdalokat és könnyűzenei dallamokat játszott. A jó hangulat, az ének és a tánc talán minden vendégünket egészségesebbé, vidámabbá és életerőssé tette. Az mondják, ahogy az év elkezdődik, olyan lesz a folytatás is. Úgy legyen!

Nagyija Muzicsuk