№1(105)
január - február
2010 év

Ukrán Ház Temesváron

foto

December 19. és 21. között Sztepán Bucsuta, az Ukránok Romániai Szövetsége vezetőjének meghívására Temesvárra látogatott Hartyányi Jaroszláva, az Ukránok Európai Kongresszusának elnöke. Ezekben a napokban került sor a Romániában élő ukrán nemzeti kisebbség első kulturális központjának ünnepélyes megnyitójára. Az UEK elnökének részvétele a temesvári eseményen bizonyságul szolgált arra, hogy az Európában élő ukránok kulturális és lelki szolidaritást vállalnak romániai testvérszervezeteikkel.
Az Ukrán Ház megnyitója Szent Miklós napjára esett, így hát elmondhatjuk, hogy a Temesváron és Erdély nyugati szegletében – a Bánátban – élő ukránok igazán szép ajándékot kaptak az ünnepre. A kétszintes kultúrház a város központjában, az ukrán pravoszláv templom szomszédságában áll. Temesváron közel 8 ezer, a környező 10 ukrán faluban pedig mintegy 10 ukrán él.
A megnyitó ünnepségen a román Kulturális és Oktatási Minisztériumot Jaroszláva Kolotilo asszony képviselte, aki egyben az Ukránok Romániai Szövetségének elnökségi tagja. A díszvendégek között volt Sztepán Bucsuta, az URSZ elnöke, a szövetség elnökségének tagjai, George Cigandu, Temesvár polgármestere, Kulik, Ukrajna romániai nagykövete, valamint a térség parlamenti képviselői.
A temesvári Ukrán Ház az URSZ költségén épült. A telket ingyen bocsátotta rendelkezésükre a város polgármesteri hivatala. A telek nagyságából adódóan lehetőség nyílik egy óvoda vagy iskola felépítésére is. A temesvári ukránok sokat köszönhetnek Jurij Hlebának, az URSZ regionális szervezete vezetőjének azért, hogy ez a ház felépülhetett.
Az ünnepélyes megnyitót követően került sor a bánáti ukrán kolindák fesztiváljára.  Az itt élő ukránok többségének felmenői az előző századfordulón kerültek Máramarosból a Bánátba. Megőrizték az idősebb nemzedék nyelvét, amit a kulturális hagyományokkal egyetemben adtak tovább gyermekeinek – jegyezte meg Hartyányi Jaroszláva. Az amatőr együttesek különös átszellemültséggel és színesen adták elő a kizárólag a Keleti Kárpátok vidékére jellemző ukrán kolindákat.
A helyi közönség először köszönthetett Ukrajnából érkezett vendégművészeket. Egy hivatásos együttes – a népi hangszereken játszó nemzeti zenekar – lépett színpadra Viktor Hucala professzor, Ukrajna Népművésze vezetésével.
Az URSZ külföldi vendégei december 20-án ellátogattak egy ukrán faluba, Scsukába, amelyet Románia legfiatalabb településének is mondanak, ugyanis 2009-ben, az országban itt született a legtöbb gyerek. „Kétórás késéssel érkeztünk a falusi kultúrotthonba – meséli Hartyányi Jaroszláva. – Azt hittem, hogy más senki sem vár ránk, de amikor beléptünk, meglepetten láttuk, hogy a terem teli van 10 éven aluli gyerekekkel. Ennyi gyereket együtt talán még Ukrajnában sem láttam. Türelmetlenül várták a vendégeket. Odamentem egy csoport gyerekhez, és megkérdeztem, tudnak-e ukránul, a válaszuk igenlő volt, majd hozzátették, hogy anyanyelvüket az iskolában is tanulják. Amikor pedig megszólaltak a népi hangszerek, látnom kellett, hogyan lépnek működésbe a gének ezekben a gyerekekben. Őszintén megvallom, nem nagyon hittem, hogy a gyerekek azonnal megértik a hivatásos muzsikusok népzenére és népdalokra épülő játékát. Az apróságok azonban nemcsak hallgatták a zenét, hanem megpróbálták utánozni a népi hangszereket. Könnyes szemmel néztem őket. Különösen a zenekar vezetője érzékenyült el az előadók és a kis hallgatók között kialakult különleges kapcsolat láttán”.
A koncert után meghívtak bennünket a helyi iskolába. Ez egy román tannyelvű iskola, amelyben vannak ukrán osztályok is. Az intézmény jól felszerelt korszerű számítástechnikával, ami viszont hiányzik, az az ukrán tankönyvek és szépirodalom. Hartyányi Jaroszláva megígérte, hogy az európai országok ukrán közösségeinek segítségével még az idén összeállítanak egy kisebb ukrán könyvtárra való gyűjteményt, és eljuttatják az itteni ukránoknak.
Hartyányi Jaroszláva megosztotta lapunkkal a temesvári és a térségben élő ukránok körében szerzett élményeit: „Nagyon szívélyesen, szinte családtagként fogadtak bennünket. Amikor a köszöntőmet mondtam az Ukrán Ház megnyitóján, illetve, amikor lejöttem a színpadról, igazán meglepett nemzettestvéreink nagy és őszinte érdeklődése. Az emberek egyenként és csoportosan is odajöttek hozzám, és mindegyikük igyekezett mondani valami szépet, valami kellemeset. Romániában éreztem meg igazán, milyen sokat jelenthet, mekkora erkölcsi támaszt nyújthat ezeknek az embereknek az európai ukrán közösségek odafigyelése. Az UEK nevében emlékérmekkel ismertük el a legtevékenyebb bánáti közösségek tagjainak munkáját. Meggyőződhettünk arról is, hogy az UEK, korlátozott anyagi lehetőségei ellenére is sokat tehet a közösségek erkölcsi támogatásával. Szerintem a román kormány képviselői is megértették ezt, látva, hogy a romániai ukrán nagyköveten kívül az európai ukrán szervezetek is odafigyelnek az ukrán lakosságra. Ebből fakadóan már a közeljövőben szeretném felkérni az UEK vezetését arra, hogy adjon kézzelfoghatóbb anyagi segítséget a romániai ukrán közösségeknek”.
A temesvári – Románia második legnagyobb városa – ünnepségeken a térség más nemzetiségeinek képviselői is megjelentek. A Bánátban élő ukrán közösség hagyományosan jó kapcsolatokat ápol a többi nemzeti kisebbséggel.
George Cigandu az Ukrán Ház megnyitóján elmondott beszédében utalt arra, hogy 20 esztendővel ezelőtt éppen ebből a városból indult el a romániai társadalmi és politikai rendszerváltás, melynek köszönhetően az ukránoknak is lehetőségük nyílt újrateremteni kultúrájukat, nyelvüket és kialakíthatták közösségi életüket egy új, demokratikus állam, az Európai Unió tagja keretei között. Az ukrán kulturális központ segíteni fog az itt élő ukránoknak abban, hogy az előttük járó nemzedékek által létrehozott gazdag szellemi örökségre építve megerősítsék és megőrizzék nemzeti önazonosságukat. Említésre méltó tény, hogy a decemberi, háromnapos kolinda fesztiválon 19 népi együttes mutatkozott be gazdag programmal.

Tudósítónktól