№1(99)
január - február
2009 év

Ukrán konyhaművészet

Bormártásban párolt pulyka savanyú káposztás körettel

Hozzávalók: 1. 5 – 2 kg pulykahús, 1 evőkanál paradicsompüré, 1 – 2 evőkanál liszt, 1 pohár száraz fehérbor, margarin vagy olaj a sütéshez, őrölt bors, só, babérlevél – ízlés szerint.
Köret: ½ kg savanyú káposzta, 2 db édes paprika, 10 dkg szárított gomba, 2 fej hagyma, 1 pohár tejföl, 1 teáskanál cukor, babérlevél.

A húsadagokat dörzsöljük be sóval és borssal, pirítsuk meg mindkét oldalukon, majd a paradicsompürével kevert borral öntözve készre pároljuk. Külön edényben pároljuk meg a hagymát, a káposztát és a paprikát. A végén adjuk hozzá a főtt, keskeny csíkokra vágott gombát, a liszttel és a gomba főzőlevével elkevert tejfölt, sót, cukrot és babérlevelet. A pulykahúst szedjük tányérokba, és takarjuk le a körettel.

Diós-kakaós csiga

Tészta: 30 dkg liszt, 10 dkg margarin, 3 evőkanál tejföl, 3 tojás, 2 dkg élesztő, 1 evőkanál cukor.
Töltelék: 25 dkg darált dió, 2 evőkanál kakaó, 25 dkg mazsola, 10 dkg cukor, ½ teáskanál fahéj.

A margarint morzsoljuk el a liszttel, adjuk hozzá a cukorral elkevert élesztőt, 2 tojás sárgáját, a tejfölt, és gyúrjunk lágy tésztát, majd nyújtsuk ki 1 cm vastagra és kenjük be a tojások fehérjével. Készítsük el a darált dióból, kakaóból, mazsolából, cukorból és fahéjból összeállított tölteléket, amelyet sodrófával lágyan a tésztára simítunk. A töltelékes tésztalapból tekercset formálunk, amelyet 2 – 2. 5 cm vastag szeletekre vágunk. A csigákat margarinnal megkent sütőlemezre helyezzük, megkenjük felvert tojással, és forró sütőben 25 – 30 perc alatt készre sütjük.

Jó étvágyat!
Nagyija Muzicsuk