№1(99)
január - február
2009 év

MIKULÁS-ÜNNEP A VASÁRNAPI ISKOLÁBAN

foto

Európa-, sőt világszerte a gyerekek egyik legkedvesebb ünnepe a Mikulás-nap. Szent Miklós a gyerekek jószívű oltalmazója és bölcs tanítómestere. A gyerekek türelmetlenül várják és hosszasan készülődnek a fogadására. Jó magaviselettel és jócselekedetekkel szeretnék megszerezni Szent Miklós jóindulatát, őszintén hisznek abban, hogy az ünnepen feltétlenül eljön hozzájuk és megajándékozza őket.
A vasárnapi iskola tanulói is összegyűltek az ünnepi díszbe öltözött ukrán központban. Nagyija Muzicsuk értő irányításával szép műsort is készítettek a vendégeknek. Először azonban kórusban invitálták körükbe a Mikulást, aki meg is érkezett, letelepedett a fenyőfa mellé, és kezdetét vette a mulatság. A gyerekek Szent Miklósról szóló verseket mondta, énekeltek, zongoráztak, bandurán és furulyán játszottak. A műsor végén a szülőkkel és vendégekkel együtt énekelték a
„Jó estét, Uram” kezdetű dalt, amely következő sorokkal zárul:
„Ünnepeljen velünk mindnyájunk családja,
Mindnyájunk családja, a dicső Ukrajna”.
A Mikulás minden gyereket megdicsért és megajándékozott. Ezután csoportfoglalkozás következett: a gyerekek karácsonyi angyalkát készítettek. A legkisebbeknek az anyukák is segítettek. A folytatásban édességek várták a vidám és boldog gyermekeket, hiszen a Mikulásra nemcsak a gyerekek, hanem a mamák is készültek: sok finomságot sütöttek a régi, hazai receptek szerint. Az este vidám játékokkal folytatódott, majd a gyerekek – a jövő évi viszontlátás reményében – elbúcsúztak a Mikulástól.