№6(104)
november-december
2009 év

Ukrán konyhaművészet

Karácsonyi ételek

Karácsonyi cipó

Hozzávalók: 1 kg liszt, 2 dkg élesztő, 1 evőkanál olaj, só, cukor és víz.

A kelt tésztát kovásszal készítjük. Az élesztőt elmorzsoljuk a cukorral és beöntjük vízzel. Amikor a keverék feloldódik, hozzáadunk egy kevés langyos vizet és a liszt egy részét. Összekeverjük, letakarjuk egy tiszta konyharuhával, és félórát kelesztjük meleg helyen. Amikor megkelt, hozzáadjuk a maradék lisztet, és langyos, sós vízzel kidagasztjuk a tésztát, a vége felé adva hozzá az olajat. A tésztát hagyjuk kelni, kétszer megforgatjuk, hogy levegős legyen. A megkelt tésztából kerek cipót formálunk, a szélén körbevesszük három vékony tésztacsíkból font koszorúval, a közepébe mélyedést készítünk, amelybe fokhagymát –, hogy a családtagoknak ne fájjon a foga –, babot –, hogy sose fogyjon ki a kamrából –, és kendermagot tettek, hogy a házban minden férfi erős legyen. Beágyaztak a tésztába még egy kis tálka mézet is, amit aztán évközben gyógyításra használtak. A cipót kizsírozott edényben, előmelegített sütőben, 25-30 percig sütjük, 210-220°C hőmérsékleten. A karácsonyi cipó Szent László napjáig van az asztalon, aztán feletetik az állatokkal, hogy ne betegedjenek meg. Saját maguknak az emberek több cipót is sütnek ugyanabból a tésztából.

Kutya

Hozzávalók:  0. 5 kg búza, 20 dkg mák, 10 dkg darált dió, 10 dkg mazsola, méz és cukor – ízlés szerint.

A megtisztított búzát átmossuk, és 2-3 órára beáztatjuk, hogy megduzzadjon, majd felöntjük vízzel, és mérsékelt tűzön készre főzzük. A mákot kimossuk, felfőzzük, leöntjük róla a vizet, és addig törjük, amíg megjelenik a fehér tej, vagy egyszerűen csak ledaráljuk. A mákot könnyebb megtörni, ha porcukrot keverünk hozzá. A főtt búzát jól összekeverjük a mákkal, a mézzel, a cukorral, mazsolával és a darált dióval.

Zöldséggel töltött hal

Hozzávalók: 3-4 hal (ponty vagy más, közepes méretű folyami hal), olaj, só, fokhagyma.
A zöldséges töltelékhez: sárgarépa, petrezselyem, hagyma, babérlevél, só, feketebors, olaj.

A halat megtisztítjuk, kibelezzük, jól kimossuk és besózzuk. A töltelékhez olajban megpároljuk a hagymát, hozzáadjuk az apró kockákra vágott sárgarépát és petrezselymet. Megtöltjük a halakat és bedörzsöljük fokhagymával, majd lisztbe forgatjuk, és forró olajban pirosra sütjük. Köretként adhatunk főtt burgonyát, vagy édes paprikával párolt paradicsomot.

Gombával töltött pirog

Hozzávalók: A karácsonyi cipóhoz használ kelt tészta receptjét vegyük alapul.
A töltelék: 10 dkg szárított erdei gomba, 2-3 fej vöröshagyma, 1 pohár rizs, olaj, só, őrölt bors.

gombát áztassuk be, a hagymával együtt vágjuk apróra, és olajban pároljuk meg. A rizst főzzük meg, keverjük össze a gombás hagymával, sózzuk, borsozzuk. A tésztából formáljunk kis gombócokat, majd nyújtsuk ki, és mindegyik tésztalapra rakjunk a töltelékből, tekerjük össze, tegyük kiolajozott sütőlapra, és hagyjuk megkelni. A megkelt pirogokat kenjük be enyhén cukros vízzel, és előmelegített sütőben süssük készre. Sütés előtt megszórhatjuk szezámmaggal is.

Jó étvágyat!
Nagyija Muzicsuk