№5(103)
szeptember-október
2009 év

Ukrán többszólamúság Vácott

foto

Az utóbbi időben a váciak már második alkalommal találkozhattak a kitűnő ukrajnai művészegyüttessel, a Kárpátaljai Népi Együttessel. Az ungvári vendégek a szépkorúak tiszteletére rendezett nemzetközi fesztiválra érkeztek, és október 3-án, Vác főterén álltak a közönség elé.
A főtéren összegyűlt több mint ezer néző, később pedig a városi kultúrház 600 fős közönsége vastapssal fogadta a vendégeket. Egyébként már egy hónappal korábban elkelt minden jegy a kárpátaljaiak koncertjére.
A koncert előtt Bóth János, Vác polgármestere, Sikk Krisztina, a városi ukrán önkormányzat vezetője és Hartyányi Jaroszlava, az Ukrán Országos Önkormányzat és az Ukránok Európai Kongresszusa Elnökségének elnöke köszöntötte a megjelenteket. Jó egészséget és hosszú életet kívántak az egybegyűlteknek, elsősorban az időskorúaknak.
A műsorszámokat 50 kárpátaljai művész adta elő. Látványos összhatást keltettek a színpompás ukrán nemzeti viseletbe öltöztetett lányok és asszonyok. A látvány és a magas színvonalú előadás nagy hatást gyakorolt az igényes váci közönségre, amelyet sűrűn kényeztetnek a különféle fesztiválok és koncertek előadói.
A közönséget annyira tűzbe hozta a Lámpás nevű magyar tánc, hogy kétszer is visszatapsolták az ungvári táncosokat. Amikor pedig zárásként eltáncolták az ukrán hopakot, a taps egyszerűen nem akart szűnni. Háromszor újráztak, és a közönség olyan elvarázsoltan nézte a táncot, mintha most látná először. A táncosok tartása, fiatalos szenvedélye és fizikai állóképessége (ez a tánc eléggé összetett elemekből áll és egy képzetlen táncos csak nehezen birkózik meg velük) minden elismerést megérdemel. Az ukrán táncművészet és nemzeti kultúránk igazi ünnepének voltunk részesei. Már senkit sem kellett győzködni arról, hogy az ukránok képesek megőrizni nemzeti kincseiket és megosztani azokat más népekkel.
A koncert másfél órája egy szempillantásnyi időnek tűnt. Képtelenség lenne összeszámolni, hányszor hangzott fel a közönség éljenzése és meddig dörgött a vastaps. A közönség elismerését, a meleg fogadtatást Natália Petij-Potapcsuk, az együttes vezetője köszönte meg. Reményét fejezte ki, hogy sűrűbben fognak találkozni a váciakkal.
Nagyon sokáig és sokan kerestek meg engem azzal, hogy megköszönjék a Váci Ukrán Önkormányzatnak a csodálatos előadást, amelyre még sokáig fognak emlékezni. Igazi táncos, dalos, zenés családi ünnep volt számukra a kárpátaljaiak őszinte, szívből fakadó előadásmódja, hiszen az embereket nem lehet becsapni, mert azonnal megérzik a művész őszintétlenségét, a modorosságot, ha nem kész lélekből fakadó szeretet adni közönségének.
A koncert utána művészek és vendéglátóik ünnepi vacsorára voltak hivatalosak a Kőkapu étterembe, amelynek tulajdonosa huszti származású földink. A vendégek kimerültségük ellenére még sokáig szórakoztatták népdalaikkal a népes vendégsereget és a kiszolgáló személyzetet.

Sikk Krisztina