№5(103)
szeptember-október
2009 év

Ukrajna függetlenségének napja

foto

2009. szeptember 9-én, Ukrajna függetlenné válásának 18. évfordulója alkalmából ünnepi fogadást adott a budapesti Ukrán Nagykövetség.
A protokolláris eseménynek hagyományosan a budapesti Hadtörténeti Múzeum és Intézet adott otthont. A fogadáson mintegy félszázan vettek részt: a magyarországi kormányzati, politikai, üzleti és egyházi körök képviselői, külföldi nagykövetségek Magyarországon akkreditált diplomatái, vezető sajtóorgánumok munkatársai, tudósok és művészek, a magyarországi ukrán és az ukrajnai magyar kisebbség képviselői, és sokan mások. A magas rangú vendégek között köszönthettük Szili Katalint, a magyar Országgyűlés azóta leköszönt elnökét, Gémesi Ferencet, a Miniszterelnöki Hivatal kisebbségi ügyekkel foglalkozó államtitkárát, Szabó Vilmos külügyminisztériumi államtitkárt és Medgyesi Péter egykori miniszterelnököt.
A vendégeket Dmitro Tkacs nagykövet üdvözölte, aki többek közt felsorolta az ukrán állam 18 esztendei függetlensége alatt elért eredményeket, elismerő szavakkal szólt Ukrajna és a Magyar Köztársaság együttműködéséről az élet szinte minden területén, és felvázolta az ukrán-magyar kapcsolatok jövőbeni fejlődésének fő irányait.
A rendezvény módot adott arra, hogy a nagykövet és az ukrán diplomaták megbeszéléseket folytassanak a magyar kormány és az Országgyűlés képviselőivel, tárgyaljanak a Magyar Köztársaságban akkreditált diplomáciai testület tagjaival, a magyar üzleti élet reprezentánsaival. A tárgyalások során megvitatták az ukrán-magyar együttműködés és a nemzetközi kapcsolatok időszerű kérdéseit.
Dmitro Tkacs a magyar köztelevízió csatornájának adott interjúban beszélt az ukrán történelemről és az állammá válás történetéről, külön kitért a függetlenség esztendei alatt elért sikerekre, nyilvánvalóvá tette, hogy Ukrajna nem akar letérni az európai és euroatlanti integráció útjáról, és felsorolta a nagy múltra visszatekintő ukrán-magyar együttműködés legjelentősebb eredményeit. A nagykövet interjúja és a megemlékezésről készült felvétel a Kárpát-Express című műsor keretében került sugárzásra.
A fogadáson ukrán népzenével szórakoztatta a vendégeket a kárpátaljai, nagybocskói Favágó népi együttes zenekara.
A Függetlenség Napja ünnepségsorozat keretében mutatkozott be a hangulatos budai Szent György fogadó kiállítóterében Bokotej Lóránt ukrán festőművész. A Gondolataim, gondolataim címet viselő tárlatot az Ukrán Nagykövetség és az Ukrán Országos Önkormányzat szervezte.
Ezen a rendezvényen megjelentek a magyar Művelődési és Oktatásügyi Minisztérium és a Külügyminisztérium felelős tisztségviselői, a helyi alkotó értelmiség képviselői, a sajtó munkatársai, az ukrán közösség tagjai, a nagykövetség diplomatái és családtagjaik.
A vendégeket Dmitro Tkacs nagykövet köszöntötte, utána Bokotej Lóránt festőművész beszélt munkáiról.
Amikor egy olyan igazi művészről van szó, mint Bokotej Lóránt, az ésszerű és logikus magyarázatok érvényüket vesztik. Istenáldotta tehetséggel kelti életre álmait, vásznain a képzelőerő eleven impulzusai öltenek testet. Az alakok szándékos torzítása, a térrel való játék, a színhatás kihasználása – íme, az alkotó néhány „trükkje”. A képek azzal bilincselik le a nézőt, hogy nem kap azonnali választ kíváncsi kérdéseire, minden részlet rejt valamilyen talányt, amire nincs azonnali válasz. Minden tárlatlátogató a maga módján értelmezheti az alkotásokat, függetlenül saját élettapasztalatától, intellektuális felkészültségétől és érzelemgazdagságától. Minden művészeti alkotásban rejlik valamilyen titok, elsősorban azonban magának a művésznek a titka, az alkotó viszonya a világhoz és az emberekhez.