№4(102)
július - augusztus
2009 év

Ukrán konyhaművészet

Zöldségragu

Hozzávalók: 0,5 kg karfiol, 25 dkg száraz borsó, 2 sárgarépa, 4 paradicsom,
2 fej vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál liszt, 1 evőkanál zsemlemorzsa, 1 evőkanál ecet, só, cukor, őrölt bors – ízlés szerint, 1 evőkanál vaj, 0,5 pohár olaj, babérlevél.

A karfiolt mossuk meg hideg, ecetes vízben, majd öntsük le forró vízzel, és 20-30 percig főzzük. A főzés végén adjuk hozzá a sót és a cukrot. A főtt karfiolt szűrőkanállal óvatosan szedjük ki, locsoljuk meg olvasztott vajjal és a vajon megpirított zsemlemorzsával. A borsót külön főzzük meg.
Az olajon pirítsuk meg a legyalult sárgarépát, az apróra vágott hagymát, és az előzetesen leforrázott és lehéjazott paradicsomot. A végén adjuk hozzá a lisztet, sót, babérlevelet és az apróra vágott fokhagymát. A kész mártáshoz adjuk hozzá a főtt borsót, és még 5 percig pároljuk. A karfiolt borsóágyon, forrón tálaljuk.

Aszpikos pástétom

Hozzávalók: 2 kg hal, 20 dkg fehér kenyér, 2 fej vöröshagyma, 10 dkg vaj, 3 tojás, petrezselyem zöldje, őrölt bors és só – ízlés szerint.
Alaplé: Halfejek, a csontok és a bőre, 1 fej vöröshagyma, 1 szál sárgarépa, 5 szem feketebors, 2 babérlevél, 4 teáskanál zselatin.

A lebőrözött és kifilézett halat daráljuk le, és adjuk hozzá a tejben áztatott, majd kinyomott fehér kenyeret, a lereszelt vöröshagymát, a petrezselyem apróra vágott zöldjét, 2 nyers tojás sárgáját, sózzuk, borsozzuk, és jól összedolgozzuk, hogy homogén masszát kapjunk. Adjuk hozzá a habbá vert tojásfehérjét, keverjük össze, és osszuk el két részre. Két textil szalvétát forró vízbe mártunk, jól kicsavarjuk, kisimítjuk, vékonyan bekenjük vajjal, majd rátesszük a halas masszát, elegyengetjük, a szalvétát feltekerjük, és a két végén cérnával elkötjük.
A hagymát, sárgarépát és petrezselymet leöntjük 2 liter vízzel, és a fűszerekkel együtt 30 percig főzzük, majd megsózzuk, hozzáadjuk a halfejeket, csontokat és bőröket, és óvatosan az alaplébe merítjük a szalvétába kötött halmasszát, amit lassú tűzön további 1,5 órát főzünk. A kész haltekercseket vegyük ki az alapléből, hűtsük le, csomagoljuk ki, vágjuk karikákra, és tegyük tányérokba. A pástétom szeletek tetejét díszítsük főtt sárgarépa és kemény tojás karikákkal és petrezselyem levélkékkel. Az alaplében oldjuk fel a zselatint, és öntsük be vele a pástétomot. Dermedésig hideg helyen tároljuk.

Csokoládés trüffel torta

Tészta: 4 tojás sárgája, 0,5 pohár cukor, 20 dkg vaj, 2 – 2,5 pohár liszt, 2 evőkanál kakaópor.
Trüffel krém:  0,5 kg vaj, 0,5 kg csokoládé, 0,5 dl  konyak.
Csokoládémáz: 15 dkg porcukor, 2 evőkanál kakaó, 3 evőkanálnyi forró víz, 2 evőkanál olvasztott vaj.

Először a krémet készítjük el, mert egy ideig hideg helyen kell tartani. A vajat és a csokoládét melegítsük fel 60°C-ra, és keverjük össze. A vajas csokikrémet ízesítsük a konyakkal. Robotgéppel verjük fel a krémet és tegyük hideg helyre. Gazdagíthatjuk darált, pörkölt dióval.
A tojások sárgáját keverjük el a cukorral és az olvasztott vajjal, adjuk hozzá a lisztet és a kakaóport és gyúrjunk egy lágy tésztát, amelyet elosztunk három részre. Három, egyenként 0,5 cm vastag lapot készítünk, és a lapokat külön-külön megsütjük.
A kész lapokat bekenjük a krémmel, a torta tetejét és oldalát csokoládémázzal vonjuk be. A máz elkészítéséhez a porcukrot elkeverjük a kakaóval, hozzáadunk 3 kanálnyi forró vizet és az olvasztott vajat, és addig keverjük, amíg egynemű, fényes masszát nem kapunk. A torta tetejét megszórhatjuk csokoládé forgáccsal.

Almás pite

Tészta: 30 dkg liszt, 25 dkg vaj, 25 dkg cukor, 4 tojás, 1 dkg vaníliacukor, 1 dkg sütőpor.
Töltelék: 5 közepes alma, 1 citrom leve, porcukor.

A vajat alaposan morzsoljuk el a cukorral, adjuk hozzá a tojásokat, és jól verjük fel. A masszához adjuk hozzá a lisztet és a sütőport, és alaposan gyúrjuk össze. Az elkészült tésztát terítsük kivajazott sütőformába, és egyengessük el. Az almát vágjuk vagy gyaluljuk le vékony szeletekre, permetezzük le citromlével, és könnyedén nyomkodjuk a tésztába. Előmelegített sütőben pirulásig sütjük. Sütés közben a tészta felemelkedik, és az alma a pite közepébe süllyed. Az elkészült süteményt még forrón szórjuk le porcukorral. Ilyen pitét más gyümölcsökkel is süthetünk.

Jó étvágyat!
Nagyija Muzicsuk