№4(102)
július - augusztus
2009 év

Váci nemzetközi fesztivál

foto

Július 24. és 26. között rendezték meg a festői szépségű Duna parti városban a XVII. Nemzetközi nyári fesztivált, amelyen hagyományosan részt vett a Sikk Krisztina vezette városi ukrán önkormányzat is.  Az ünnepség sorozat a városban élő ukrán, szlovák, cigány és ruszin kisebbségekhez tartozó alkotók képzőművészeti kiállításával kezdődött, amelyet a város főterén, a Duna presszóban nyitott meg Bóth János polgármester és a tárlatot rendező Németh Árpád festőművész. Négy nemzeti kisebbség festőművészei mutatták be alkotásaikat. Az ukránokat három vásznával Olekszandr Hembik, a szlovákokat Albert István, a ruszinokat Manajlo Iván, a cigányokat pedig Bari Janó képviselte.
Az egész várost – elsősorban a főteret és a Duna partot – betöltötte a vidám, vásári hangulat, egymást érték a koncertek, kiállítások, sportversenyek és népünnepélyek. A város lakói és a sok-sok vendég minden bizonnyal megtalálta az érdeklődésének leginkább megfelelő programot. Csak a vásáron mi minden volt! A magyar hagyományok utcájában mutatkoztak be a szakmájukat mesterfokon művelő kovácsok, a fazekasok, fafaragók, kosárfonók, takácsok és hímzőnők. A „nyáron készülj fel a télre” elvnek megfelelően különös népszerűségnek örvendtek a távoli Erdélyből érkezett szűcsök és bőrdíszművesek bekecsei, sapkái, bőrkabátjai, kesztyűi és szőrme takarói. Mindezt a sok gyönyörűséget a platánsor mindkét oldalán, egy kilométer hosszan kínálták. A Magyarországi Ukrán Kulturális Egyesület által kínált ukrán emléktárgyakat és kiadványokat Anatolij Muzicsuk mutatta be. Jó volt látni, hogy a mi dolgaink is felkeltették a közönség érdeklődését. Közvetlenül a Duna partján, árnyas fák alatt álltak a színes sátrak, amelyek a magyar konyha népszerű ételeivel és italaival csalogatták a vendégeket. Volt kolbász, különböző levesek, az elmaradhatatlan magyar gulyás és pörkölt, kürtőskalács, pálinka és sokféle bor. 
 A szombati koncertprogram keretében lépett fel először Vácott a híres, Natalia Petij-Potapcsuk vezette Kárpátaljai Állami Népi Együttes. A kiváló együttes közel félszáz tagja csodálatos ukrán dalokkal és táncokkal örvendeztette meg a magyar közönséget. Az élő, népi hangszeres zene, a színpompás népviseletek, a temperamentumos ukrán dalok és táncok elvarázsolták a több mint ezerfőnyi helyi közönséget, de valószínűleg örömöt szereztek azoknak is, akik odahaza, a televízió képernyőjén követhették az eseményeket. A koncert után Bóth János meghívta az ukrajnai művészeket a váci őszi fesztiválra.
A váci ukránok vendégül láthatták az ünnepen Hartyányi Jaroszlavát, az Ukrán Országos Önkormányzat és az Ukránok Európai Kongresszusának elnökét, valamint a várpalotai és székesfehérvári ukránok képviselőit.

Nagyija Muzicsuk