№3(101)
május - junius
2009 év

Ukrán konyhaművészet

Gomba – zöld ágyon

Hozzávalók: 15 db marinírozott sampinyongomba 3-4 főtt tojás, 15 dkg kemény sajt, 1 uborka, 2 gerezd fokhagyma, majonéz, néhány szál kapor, só és bors – ízlés szerint.
A díszítéshez: 1 paradicsom, 1 banán, 1 teáskanál majonéz és néhány kamillavirág.

A tojásokat felaprítjuk, a sajtot durvára reszeljük, a fokhagymát összetörtjük, és az egészet összekeverjük a majonézzel, sóval és borssal. Egy nagyobb edény alját terítsük be saláta-, bazsalikom- és petrezselyemlevelekkel, és az egészet szórjuk be apróra vágott kaporral. A „zöld ágyat” rakjuk ki uborkakarikákkal, amelyekre kis halmokat rakunk a sajtos-tojásos masszából. Ezekre kerülnek a gombafejek. A tálat díszítsük „galócákkal” – majonézzel pöttyözött, banánkarikákra ültetett, felezett paradicsommal. A virágokat hintsük el a zöld alapon.

Sárgarépával töltött káposzta

Hozzávalók: 1fej friss káposzta, 1. 5 kg sárgarépa, 2 gerezd fokhagyma, só és bors – ízlés szerint.
A pácléhez:  1 l víz, 1 pohár napraforgóolaj, 1 pohár cukor, 3 evőkanál só, 3 evőkanál 10% ecet.

A kocsánytalanított, friss káposztát sós vízben megfőzzük, levelekre bontjuk és kivágjuk a vastagabb ereket. A sárgarépát megtisztítjuk, alaposan megmossuk, és nagylyukú reszelőn lereszeljük, sózzuk, borsozzuk. Hozzáadjuk az apróra vágott fokhagymát, és az egészet alaposan összekeverjük. A töltelékkel megtöltjük a káposztaleveleket, és szorosan feltekerjük. A töltelékeket egy nagyobb edénybe tesszük, és elkészítjük a páclevet. Egy liter, forrásban lévő vízbe öntsünk 1 pohár napraforgóolajat, 1 pohár cukrot és 3 evőkanál sót. Forralás után vegyük le a tűzről, és adjuk hozzá az ecetet, majd a páclevet öntsük rá a töltelékekre, és 1-2 napig érleljük. A kész előételt hűtőben tároljuk.

Csőben sült pulyka

Hozzávalók: 1 kg hús, 1 kg burgonya, 1 kg gomba, 2 fej hagyma, 1 pohár tejföl, 2-2. 5 pohár erőleves, 1 evőkanál liszt, só, bors és olaj.
A szóráshoz: dió, mazsola, gyümölcs.

A hús vágjuk apró darabokra, és olajon pirítsuk meg szép pirosra. A burgonyát szeljük apró kockákra, és készítsük el a mártást. Az apróra vágott hagymát olajban üvegesre pároljuk, megszórjuk a liszttel, és még 1-2 percig pirítjuk, majd hozzáadjuk a tejfölt és az erőlevest, sózzuk, borsozzuk, és forrásig hevítjük. Az edény aljában terítsük szét a húst, a burgonyát és a gombát, és öntsük rá a mártást. Az edényt tapasszuk be nyers tésztával, és kb. egy óra alatt, a sütőben megsütjük.

Házi vagdalt

Hozzávalók: 0. 5 kg sertés- vagy borjúhús, 2 szelet fehér kenyér, 1 tojás, 0. 5 dl tej 1 fej hagyma, 1-2 gerezd fokhagyma, só, bors, liszt, langyos víz.

A húst ledaráljuk, hozzáadjuk a tejben megáztatott kenyeret, a nyers tojást, az apróra vágott hagymát és fokhagymát. Az egészet jól összedolgozzuk sóval és borssal, majd langyos vízbe mártott kézzel – hogy a massza ne ragadjon a kezünkre – gombócokat formálunk, megforgatjuk a lisztben, és vajban kisütjük.

Diópálinka

Hozzávalók: 40 dkg zöld dió, 1 liter vodka, 40 dkg cukor, 10 őszibarack- vagy meggymag, 2-3 szegfűszeg, 0. 5 teáskanál fahéj.

A diót vágjuk négyfelé, öntsük rá a vodkát, és 30 napig érleljük napos, meleg helyen, utána szűrjük át, majd adjuk hozzá a cukrot, a gyümölcsmagokat, a szegfűszeget és a fahéjat. Alaposan keverjük össze az elegyet, és még egy hétig érleljük, miközben naponta összerázzuk, hogy a cukor feloldódjon. Ezt követően újra szűrjük át és töltsük üvegekbe.

Jó étvágyat!
Nagyija Muzicsuk