№3(101)
május - junius
2009 év

Csornobil - évforduló Budapesten

foto

A budapesti Ukrán Kulturális és Oktatási Központban megemlékeztek a csornobili tragédia 23. évfordulójáról. A rendezvényen bemutattak egy, a témához kapcsolódó filmet, fotókiállítás idézte fel az egykori, az erőmű környezetében történt eseményeket, és gyászmisén emlékeztek meg az áldozatokról.
Csornobil – a riporter vallomása. Igor Kosztin, az ukrán nemzeti Filmművész Szövetség tagja, több nemzetközi elismerés birtokosa ezzel az összefoglaló címmel mutatta be a csornobili tragédiát felelevenítő felvételeit. Hartyányi Jaroszláva, az Ukrán Országos Önkormányzat elnöke és Dmitro Tkacs, Ukrajna magyarországi nagykövete felidézte a Csornobili Atomerőműben történt szörnyű balesetet, az ukrán nemzetet ért tragédiát, és a robbanás következményeinek felszámolásában részt vevők áldozatkész hőstetteit.
Kosztin 350 egyedi felvételéből több mint félszáz a 23 esztendővel ezelőtt történtekről mondja ki a kegyetlen igazságot. Az ukrán tragédia szörnyű valóságát a Csornobil: a nehéz hetek krónikája című dokumentumfilm (forgatókönyvírója és rendezője Volodimir Sevcsenko) egészítette ki. Csornobili fájdalom című elbeszélő költeményét olvasta fel Larisza Csajka, a csernobili radioaktív sugárzás által fertőzött Poliszja egykori lakója. Puskás László, a munkácsi görög katolikus egyházközség papja gyászmisét celebrált a csornobili tragédia áldozataiért.
A csornobili tragédia 23. évfordulója alkalmából tartott rendezvényt a magyarországi Ukrán Nagykövetség és az Ukrán Országos Önkormányzat szervezte. A megemlékezésen részt vettek a magyarországi helyi ukrán önkormányzatok és a Magyarországi Ukrán Kulturális Egyesület képviselői, valamint a budapesti Ukrán Nagykövetség munkatársai.