№6(98)
november-december
2008 év

A „Kiolthatatlan láng" eszméje a Várpalotai Napokon

foto

A XXIII. Várpalotai Napok alkalmával került sor városunkban a Magyarországi Ukránok II. Országos Találkozójára, mellyel a Várpalotai Ukrán Kisebbségi önkormányzat is csatlakozott a Kiolthatatlan láng elnevezésű akcióhoz.
Ukrajna és az ukrán nép történetének legszörnyűbb tragédiáját; a több millió ember életét kioltó éhínséget - ukránul a Holodomort - 1932-33-bari élte át, mely egy tudatosan eltervezett, a sztálini rendszer által cinikusan végrehajtott terrorakció volt. A 75 évvel ezelőtti csapásra hívja fel a figyelmet az Ausztráliából induló, egész világot bejáró „Kiolthatatlan láng" akció.
A várpalotai találkozón az áldozatok előtt tisztelegve ukrán- és magyar nyelven tartott előadást Hartyányi Jaroszlava, történész, egyben az Európai Ukrán Kongresszus-, valamint az Ukrán Országos Önkormányzat elnöke. »Az állami levéltárakban, a kommunista párt és a titkosrendőrség archívumaiban „titkosítva" őrizték a rettenetes igazságot az éhínségről... Az igazságot azonban senkinek nem sikerült eltörölni, megsemmisíteni, eltüntetni. Az igazság nem adta meg magát sem az időnek, sem pedig bármilyen zsarnoknak" - fogalmazott az elnök asszony a Holodomor akkori és mostani megítéléséről. Hartyányi Jaroszlava továbbá elmondta, a nemzet gerincét képző parasztságot megtörő éhínség körülbelül másfél-, kétszer annyi áldozatot (7-10 millió) szedett, minta II. világháború. „A kiolthatatlan láng azt szimbolizálja, hogy az ukránság túlélte ezt a tragédiát, a nemzet él és őrzi keservesen kivívott függetlenségét" - vallja.
A rendezvényt több prominens személy is megtisztelte; Kravczenko György, az Ukrán Országos Önkormányzat elnökhelyettese, Arkadij Hupalo, a budapesti Ukrán Nagykövetség tanácsadója, a Magyarországi Nemzeti és Etnikai Kisebbségekért Közalapítvány képviseletében Várfalvi Attila, valamint több városi közéleti személyiség, igy Dobszai József, nyugalmazott alezredes is részt vett a megemlékezésen. Az estre az ország számos pontjáról - Budapestről, Vácról, Nyíregyházáról, Komáromból, Székesfehérvárról és Veszprémből - érkeztek ukrán érdeklődők. A kiállítással és előadással egybekötött megemlékezés után az 1945-ben alakult Kárpátaljai Ukrán Népi Együttes színvonalas műsort adott a Thuri vár mögött felállított színpadon. (Ez az egyetlen olyan együttes Ukrajnában, mely nem csak nemzeti tánckoreográfiákat és dalokat ad elő, hanem az ott élő kisebbségek kultúráját is bemutatja, így repertoárjukban megtalálható a magyar, német és cseh művészet is.) Az alkalom kapcsán produkciójukban domináns szerep jutott a nemzeti kultúra iránti szeretetnek és hagyományőrzésnek.
Másnap kirándulást tettek a Kárpátaljai Ukrán Népi Együttes, valamint a meghívott vendégek a Balaton körül; többek között Tihanyban megkoszorúzták a 2001-ben az ottani városi önkormányzat és az Ukrán Országos Önkormányzat által közösen állíttatott L András magyar király és felesége Anasztázia - ukrán hercegnő - szobrát. A megemlékezők élményekkel gazdagon tértek haza.

Várpalotai Ukrán Kisebbségi Önkormányzat